• Novinky

        • Rómovia recitujú - 18.3.2024
          • Rómovia recitujú - 18.3.2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rómovia recitujú.

            Dňa 18.3.2024 sa naši žiaci zúčastnili 8. ročníka krajského kola recitačnej súťaže v Košiciach Rómovia recitujú. V súťaži sme sa zapojili v dvoch kategóriách, a to próza v rómskom jazyku – základná škola druhý stupeň, kde Laura Csiszárová zo 7.A dosiahla 2. miesto. V druhej kategórii, próza  v rómskom jazyku -  základná škola prvý stupeň, našu školu reprezentoval Adrián Csiszár z 2.B triedy, ktorý obsadil krásne 1. miesto a postup do ďalšieho kola. Srdečne blahoželáme

             

        • MAREC – MESIAC KNIHY
          • MAREC – MESIAC KNIHY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MAREC – MESIAC KNIHY.

            Máme tu marec – mesiac knihy.

            Pri tejto príležitosti si učitelia pre žiakov pripravili množstvo aktivít alebo projektov. Ich cieľom bolo vzbudiť u nich záujem o literatúru a motivovať ich k čítaniu.

            Siedmaci sa zahrali na ilustrátorov a pomocou počítačov vytvárali titulné strany kníh. Piataci nás svojimi úžasnými outfitmi preniesli do kníh a cítili sme sa ako naozajstní literárni hrdinovia. Niektorí si do školy priniesli svoje obľúbené knihy, o ktorých sme sa porozprávali.

             

            Žiaci VIII.B sa v rámci mesiaca kníh ponorili do čarovného sveta obľúbenej knihy Antoine de Saint-Exupéryho – Malý princ. Žiaci dostali za úlohu nielen prečítať si časť tejto knihy, ale tiež vytvoriť plagát. Každý z účastníkov sa musel zamyslieť nad tým, čo pre nich Malý princ znamená, aké hodnoty a posolstvá z jeho príbehu považujú za dôležité a ako by tieto idey dokázali zhmotniť do jednoduchého symbolu. Žiaci si vybral symbol priateľstva, starostlivosti a krásy – ružu. Okrem symbolickej a vizuálnej stránky projektu mali žiaci za úlohu vytvoriť i stručnú charakteristiku Malého princa. A na záver tieto plagáty prezentovať pred triedou.

            Počas mesiaca kníh sa žiaci VI.B triedy pustili do pútavého objavovania bájí. V skupinách si najskôr osviežili vedomosti o tom, čo báje sú a aké báje už spoznali. Následne sa pustili do čítania a skúmania gréckej báje o Faethónovi, ktorá im poslúžila ako základ pre diskusiu o trpezlivosti a tvrdohlavosti.

            Žiaci VII.A si mesiac kníh pripomenuli skrz postavu fantastickej literatúry – Percyho Jacksona. Knihy sú často predlohami filmov, tak sme si na začiatok pozreli krátku ukážku. Po videu nasledovala diskusia o hlavnom hrdinovi a aj o znakoch fantastickej literatúry. Táto časť pomohla žiakom lepšie si predstaviť a uchopiť podstatné znaky fantastickej literatúry. Potom sa žiaci dostali prostredníctvom čítania knihy do magického sveta hlavného hrdinu, ktorého sprevádzali bohovia a iné mýtické bytosti. Po dočítaní úryvku žiakov čakala tvorivá písomná úloha, v ktorej každý napísal súkromný list Percymu Jacksonovi.

            Nechýbali ani rôzne aktivity, ktorými sme si spríjemnili spoločné chvíle – pavučina, komplimenty, molekuly, zopakuj – to je len malá ukážka toho, čo všetko sme spolu zažili.

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa s nami zapojili do rôznych aktivít.

             

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy Veľká Ida udeľuje na deň 5. 4. 2024 (piatok) riaditeľské voľno.

             

            Mgr. Terézia Besterciová

                  riaditeľka školy

        • Ponožková výzva - vyhodnotenie - 21.3.2024
          • Ponožková výzva - vyhodnotenie - 21.3.2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ponožková výzva.

            Dňa 21.3.2024 sa žiaci a priatelia našej školy opäť pridali k Ponožkovej výzve pri príležitosti Svetového dňa Downowho syndrómu, tento rok s témou Skončíme so Stereotypmi! Ako dôkaz sme mali oblečené ponožky rôznych farieb, pretože všetci ľudia sú odlišní.Tymto sa tiež pripájame k výzve a spoločnej inklúziii.

        • Už zajtra...Hodina deťom - 21.3.2024
          • Už zajtra...Hodina deťom - 21.3.2024

          • Milí rodičia,

            dňa 21.marca sa uskutoční celoslovenská zbierka Hodina deťom, kde dobrovoľnícke tímy z celého Slovenska budú v uliciach zbierať príspevky do pokladničiek. Výnos je určený na pomoc deťom z jednorodičovských rodín, ktoré sú ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením. Zbierku každoročne už viac ako 20 rokov organizuje Nadácia pre deti Slovenska a aj tento rok sa naša škola rozhodla do zbierky zapojiť. Zapojiť sa však môžete aj vy a to tak, že v deň konania zbierky môžete môžete príspevok poslať po vašom dieťati, ktoré ho odovzdá dobrovoľníckemu tímu do pokladničky.

            Pomôžete tak rozmeniť veľké starosti jednorodičov na drobné.