• Novinky

        • Rómsky  Hviezdoslavov Kubín - 27.3.2024
          • Rómsky Hviezdoslavov Kubín - 27.3.2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rómsky Hviezdoslavov Kubín.

            Dňa 27.3.2024 sa v priestoroch našej školy uskutočnila každoročná recitačná súťaž s názvom ,,Rómsky Hviezdoslavov Kubín“. V tejto súťaži sa súťažilo v kategóriách poézie a prózy a to v rámci 1. a 2. stupňa a ŠT.  Výsledky súťaže sú nasledovné:

             

            1. miesto:  Nelly Horváthová (4.A), Jazmína Matová (7.B), Laura Horváthová (5.A)

             

            2. miesto: Róbert Horváth (5. ŠT), Jozef Horváth (5.A), Slávka Janová (7.B)

             

            3. miesto:  Evka Csiszárová (4.B), Patrik Horváth (6.A), Martina Kančiová (7.A)

             

                        Všetkým umiestneným žiakom srdečne blahoželáme a veríme, že sa v ďalšom  školskom roku na tejto súťaži stretneme ešte vo väčšom množstve. Zároveň ďakujeme našim učiteľom za čas venovaný príprave našich recitátorov, ako aj vedeniu školy za podporu pred súťažou.

             

                                              Mgr. Mária Černá, Mgr. Monika Sabolová, Mgr. Erika Rácová

        • Hodina deťom - 21.3.2024
          • Hodina deťom - 21.3.2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodina deťom.

            21. 3. 2024 sa uskutočnila celoslovenská charitatívna zbierka Hodina deťom. Výnos je určený na pomoc deťom z jednorodičovských rodín, ktoré sú ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením. Zbierku každoročne už viac ako 21 rokov organizuje Nadácia pre deti Slovenska. Naši žiaci a samozrejme aj vy ste prispeli v tejto peknej akcii.

            Veľmi pekne ďakujeme za vašu pomoc a solidaritu!

             

        • Exkurzia NR SR - 22.3.2024
          • Exkurzia NR SR - 22.3.2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia NR SR.

            V piatok 22.3.2024 sme sa so žiakmi vybrali na návštevu Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave. Po dlhej ceste vlakom sme si pozreli Grasalkovičov palác, Dóm sv. Martina, Bratislavský hrad. V národnej rade nás čakal sprievodca, ktorý nás prevádzal budovou a zodpovedal všetky otázky. Pozreli sme si večerné historické centrum a v skorých ranných hodinách sme sa unavení, ale spokojní s výletom vrátili domov.

        • Rómovia recitujú - 18.3.2024
          • Rómovia recitujú - 18.3.2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rómovia recitujú.

            Dňa 18.3.2024 sa naši žiaci zúčastnili 8. ročníka krajského kola recitačnej súťaže v Košiciach Rómovia recitujú. V súťaži sme sa zapojili v dvoch kategóriách, a to próza v rómskom jazyku – základná škola druhý stupeň, kde Laura Csiszárová zo 7.A dosiahla 2. miesto. V druhej kategórii, próza  v rómskom jazyku -  základná škola prvý stupeň, našu školu reprezentoval Adrián Csiszár z 2.B triedy, ktorý obsadil krásne 1. miesto a postup do ďalšieho kola. Srdečne blahoželáme

             

        • MAREC – MESIAC KNIHY
          • MAREC – MESIAC KNIHY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MAREC – MESIAC KNIHY.

            Máme tu marec – mesiac knihy.

            Pri tejto príležitosti si učitelia pre žiakov pripravili množstvo aktivít alebo projektov. Ich cieľom bolo vzbudiť u nich záujem o literatúru a motivovať ich k čítaniu.

            Siedmaci sa zahrali na ilustrátorov a pomocou počítačov vytvárali titulné strany kníh. Piataci nás svojimi úžasnými outfitmi preniesli do kníh a cítili sme sa ako naozajstní literárni hrdinovia. Niektorí si do školy priniesli svoje obľúbené knihy, o ktorých sme sa porozprávali.

             

            Žiaci VIII.B sa v rámci mesiaca kníh ponorili do čarovného sveta obľúbenej knihy Antoine de Saint-Exupéryho – Malý princ. Žiaci dostali za úlohu nielen prečítať si časť tejto knihy, ale tiež vytvoriť plagát. Každý z účastníkov sa musel zamyslieť nad tým, čo pre nich Malý princ znamená, aké hodnoty a posolstvá z jeho príbehu považujú za dôležité a ako by tieto idey dokázali zhmotniť do jednoduchého symbolu. Žiaci si vybral symbol priateľstva, starostlivosti a krásy – ružu. Okrem symbolickej a vizuálnej stránky projektu mali žiaci za úlohu vytvoriť i stručnú charakteristiku Malého princa. A na záver tieto plagáty prezentovať pred triedou.

            Počas mesiaca kníh sa žiaci VI.B triedy pustili do pútavého objavovania bájí. V skupinách si najskôr osviežili vedomosti o tom, čo báje sú a aké báje už spoznali. Následne sa pustili do čítania a skúmania gréckej báje o Faethónovi, ktorá im poslúžila ako základ pre diskusiu o trpezlivosti a tvrdohlavosti.

            Žiaci VII.A si mesiac kníh pripomenuli skrz postavu fantastickej literatúry – Percyho Jacksona. Knihy sú často predlohami filmov, tak sme si na začiatok pozreli krátku ukážku. Po videu nasledovala diskusia o hlavnom hrdinovi a aj o znakoch fantastickej literatúry. Táto časť pomohla žiakom lepšie si predstaviť a uchopiť podstatné znaky fantastickej literatúry. Potom sa žiaci dostali prostredníctvom čítania knihy do magického sveta hlavného hrdinu, ktorého sprevádzali bohovia a iné mýtické bytosti. Po dočítaní úryvku žiakov čakala tvorivá písomná úloha, v ktorej každý napísal súkromný list Percymu Jacksonovi.

            Nechýbali ani rôzne aktivity, ktorými sme si spríjemnili spoločné chvíle – pavučina, komplimenty, molekuly, zopakuj – to je len malá ukážka toho, čo všetko sme spolu zažili.

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa s nami zapojili do rôznych aktivít.

             

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy Veľká Ida udeľuje na deň 5. 4. 2024 (piatok) riaditeľské voľno.

             

            Mgr. Terézia Besterciová

                  riaditeľka školy