• Novinky

        • Galéria v škole - 12.6.2024
          • Galéria v škole - 12.6.2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Galéria v škole.

            Dňa 12. júna sa telocvičňa v našej škole premenila na malú „Galériu“. Vystavovateľmi boli žiaci 8. a 9. ročníkov pod dohľadom p. učiteľky Radvanovej, ktorí vystavili takmer 200 svojich celoročných prác, v ktorých predviedli svoje umelecké schopnosti a kreativitu. Žiacka porota vyhodnotila úsilie a odhodlanie svojich kamarátov.

            1. miesto : Amy Lechnerová
            2. miesto : Barbora Budaiová
            3. miesto : Vanesa Spišáková

            Ďakujeme všetkým zapojeným a gratulujeme víťazom! Tešíme sa na ďalšie ročníky a nové umelecké diela. Umenie je pre nás všetkých zdrojom inšpirácie a radosti, a sme radi, že sme mohli byť svedkami vášho talentu.

        • Zoo a Dinopark v Kavečanoch - II.A a IV.A - 7.6.2024
          • Zoo a Dinopark v Kavečanoch - II.A a IV.A - 7.6.2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zoo a Dinopark v Kavečanoch - II.A a IV.A.

            Ani daždivé počasie & nepriaznivá predpoveď neprekazili plány žiakov II. A, IV. A triedy stráviť piatok v Zoo i Dinoparku v Kavečanoch. Vyzbrojení do dažďa sme nebojácne objavovali čaro i nástrahy života dinosaurov. Simulátor nám ukázal silu prírody. V 3D kine sme si popri zábave oddýchli a nabrali sily. Za vytrvalosť sa nám príroda v 1/2 výletu odvďačila krásnym slnečným počasím :)

            To sme využili na prechádzku po ZOO a na objavovanie nových prírastkov / zaujímavostí. Pri odchode sa s nami vo svojej celej kráse rozlúčil sám páv.

            Bol to výlet plný prekvapení 🌞

        • RÓMSKA PIESEŇ – 7.6.2024
          • RÓMSKA PIESEŇ – 7.6.2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album RÓMSKA PIESEŇ – 7.6.2024.

            Dňa 7.6. 2024 sa zúčastnili žiačky našej školy  celoslovenskej súťaže s názvom  ,,Rómska pieseň´´, ktorú už po 13. rok usporadúvalo Súkromné hudobné a dramatické konzervatórium Požiarnická 1 v Košiciach.

            V tejto súťaži sa zúčastnilo približne 80 žiakov z 23 škôl. Súťažiaci boli oceňovaní rôznymi cenami, t.j. boli udeľované ceny Matice Slovenskej, ceny starostu Luníka IX, či ocenenia v bronzovom, striebornom a zlatom pásme. Túto súťaž zaznamenala aj televízia STV v zostrihu ,,Správy RTVS z regiónov´´ na programe 24 (dňa 7.6.2024 o 18,00).

            Našim žiačkam sa aj napriek silnej konkurencii podarilo získať umiestnenia v bronzovom pásme, a to hneď trikrát.

            DIPLOMYbronzovom pásme si prevzali žiačky

            Nikoleta Csiszárová (VIII.A) a Liana Csiszárová (V.A) - 3.miesto

            Vanesa Kančiová (VIII.A) a Liana Csiszárová (V.A) - 3.miesto

            Dominika Faková (VIII.A), Liana Csiszárová (V.A), Vanesa Kančiová (VIII.A),  Lívia Žigová (VII.A) – 3. miesto

            Našim žiačkam srdečne blahoželáme k tomuto úspechu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

        • Exkurzia - Technické múzeum a Východoslovenská galéria
          • Exkurzia - Technické múzeum a Východoslovenská galéria

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia - Technické múzeum a Východoslovenská galéria.

            Dňa 5. júna 2024 žiaci 8.A a 8.B sa zúčastnili exkurzie v Košiciach, ktorej hlavným cieľom bolo rozšíriť vedomosti žiakov v oblasti techniky a umenia, získať praktické skúsenosti a inšpiráciu z reálnych exponátov a diel.

            Prehliadka Technického múzea bola veľmi poučná. Žiaci mali možnosť vidieť historické stroje a zariadenia, ktoré ilustrovali vývoj techniky od priemyselnej revolúcie až po súčasnosť. Žiakov najviac upútalo Vedecko-technické centrum, kde mali umožnené priamo sa zapojiť a lepšie pochopiť princípy fungovania rôznych fyzikálnych, mechanických, optických a elektrotechnických javov. Interaktívne úlohy poskytovali praktické ukážky a skúsenosti, ktoré boli veľmi pozitívne hodnotené.

            Návšteva Východoslovenskej galérie bola estetickým zážitkom. Prezreli si aktuálne výstavy a diela maliarov klasického a moderného výtvarného umenia. Žiakov najviac zaujala interaktívna časť galérie, ktorá umožnila experimentovať s rôznymi technikami ako kresba na sklo, práca s pieskom, interaktívne tabule...., čo podporilo ich kreativitu.

            Exkurzia splnila svoj cieľ. Žiaci získali cenné vedomosti a skúsenosti, ktoré im pomôžu v ich ďalšom štúdiu.

        • Deň Afriky v 6.A triede - 27.5.2024
          • Deň Afriky v 6.A triede - 27.5.2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Afriky v 6.A triede.

            Dňa 27. mája si žiaci 6.A triedy pripomenuli Deň Afriky sériou vzdelávacích aktivít, ktoré zdôraznili kultúru a aktuálne problémy tohto kontinentu. Deň Afriky si každoročne pripomíname 25.mája. V rámci osláv Dňa Afriky sa študenti zapojili do tvorby hračiek z recyklovaných materiálov, ktoré si priniesli z domu. Tento projekt bol inšpirovaný tvorivosťou afrických detí žijúcich v chudobe, ktoré často vyrábajú hračky z toho, čo nájdu vo svojom okolí.

            Okrem praktickej činnosti si žiaci pripravili aj prezentácie, ktoré osvetlili niektoré z vážnych problémov, ako sú chudoba, nedostatok vody, choroby a politická nestabilita, s ktorými sa Afrika stretáva. Diskusie boli vedené z pohľadu hľadania možných riešení a zvýšenia povedomia o týchto otázkach medzi mladými ľuďmi.

            Tento deň poskytol žiakom príležitosť lepšie pochopiť a oceniť rozmanitosť a výzvy Afriky a zároveň podporil ich kreativitu a empatiu voči iným.

        • MDD – Perínske rybníky - 31.5.2024
          • MDD – Perínske rybníky - 31.5.2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MDD – Perínske rybníky - 31.5.2024.

                  Dňa 31.5.2024 pri príležitosti Dňa detí sa žiaci V.A, VI.A, VII.A zúčastnili výletu v chránenom areáli Perínske rybníky. Žiaci si tu mohli pozrieť koníky, poníky, holuby, somáriky. Pán Grentzer nás milo prekvapil výborným gulášom, na ktorom sme si pochutnali. V príjemnom prostredí sme si mohli aj zašportovať – futbal, bedminton a zážitkom bola aj skvelá opekačka. Po dobrom jedle sme oddychovali a relaxovali v krásnom prostredí. Všetci sme mali krásny zážitok a tešíme sa nabudúce stretnutie.

        • Zber elektroodpadu a batérií + zber papiera
          • Zber elektroodpadu a batérií + zber papiera

          • Milé kolegyne a kolegovia, v blízkej dobe prídu pre elektrozariadenia a batérie, preto Vás prosím, ak máte niečo doma pokazené, čo už nepotrebujete alebo sa toho chcete zbaviť, aby ste to priniesli do školy v priebehu tohto týždňa, ďakujem za porozumenie.

            Zároveň už môžete nosiť aj papier do zberu.

                                                                                                                                                   Mgr. Vlasta Hájeková

        • Projekty 5.A na tému Typy krajín vo svete
          • Projekty 5.A na tému Typy krajín vo svete

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekty 5.A na tému Typy krajín vo svete.

            Žiaci 5.A triedy sa v rámci hodín geografie zamerali v máji na jednotlivé typy krajín sveta. Tento vzdelávací projekt bol zameraný na opakovanie a upevnenie učiva o rôznych typoch krajín, ako sú napríklad dažďové pralesy, púšte, stepi, savany, atď. Každý žiak alebo skupina žiakov si vybrala jeden z typov krajín, ktorý následne skúmal a neskôr predstavil svojim spolužiakom.

            Projekt spočíval v tvorbe plagátov, modelov a prezentácií, kde žiaci využili rôzne zdroje informácií vrátane kníh, časopisov a internetu, aby čo najlepšie vystihli charakteristické črty a biodiverzitu každého typu krajiny. Pripravili aj krátke referáty, kde okrem popisu krajiny zdôraznili aj význam ochrany týchto prostredí pre globálny ekosystém.

            Žiaci svoje pripravené projekty prezentovali pred svojimi spolužiakmi, a tak rozvíjali nielen svoje výskumné zručnosti ale i prezentačné. Výsledkom boli kvalitne spracované projekty, ktorými zaujali svojich spolužiakov. Projekt pomohol žiakom lepšie pochopiť dôležitosť rôznorodosti prírodných biómov a ich ochrany.