• Novinky

          • Svetový deň sporenia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň sporenia.

            Posledný októbrový deň je Svetovým dňom sporenia. Aj na našej škole sme pri tejto príležitosti pripravili aktivity pre žiakov V.A a VI.A. Na hodine informatiky a matematiky sme sa rozprávali o výhodách a nevýhodách sporenia, o dôležitosti sporenia pre ich vlastnú budúcnosť a o tom, ako zodpovedne narábať s peniazmi. Riešili sme aj pracovné listy zamerané na túto tému a vytvorili sme plagát, kde žiaci nakreslili, na čo všetko oni sporia.

          • Zdravie a bezpečnosť na školách 2022

          • Našej škole sa podarilo uspieť v rámci výzvy Zdravie a bezpečnosť na školách 2022 vyhlásenej Ministerstvom školstva, vedy výskumu a športu SR, ktoré sa rozhodlo finančne podporiť náš projekt Spolu silnejší. Jeho cieľom je vykonávať prevenciu sociálno-patologických javom na škole ako šikanovanie, záškoláctvo, agresivita a nenávistné prejavy. Ďalej sa zameriavame na vzdelávanie žiakov v oblasti bezpečnosti školského prostredia a ochrany zdravia, zlepšenie celkovej psycho-sociálnej klímy na škole a vytvárania atmosféry bezpečia a dôvery. Realizované budú aktivity so žiakmi ako aj predstaviteľmi samosprávy, bezpečnostných hliadok a mimovládnych organizácii fungujúcich vo Veľkej Ide.

          • Geografická olympiáda

          • Veľmi sa tešíme, že aj v tomto školskom roku sa žiaci našej školy zapojili do riešenia geografickej olympiády. Podobne ako počas minulých ročníkov aj tento rok sa školské kolo geografickej olympiády konalo online formou. Žiaci mali v jednom teste spojenú teoretickú, monotematickú a praktickú časť. Školského kola, ktoré sa uskutočnilo 23.11.2022, sa zúčastnilo 19 žiakov v troch kategóriách. Mostným článkom súťažných úloh všetkých troch kategórií bola téma monotematickej časti: Objavovanie Zeme a vesmíru - najznámejší objavitelia. Z celkového počtu súťažiacich žiakov sa úspešnými riešiteľmi stali 16 žiaci a na okresné kolo postúpili prví traja.

          • Beseda so štvrtákmi metódou Zóna bez šikany

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda so štvrtákmi metódou Zóna bez šikany.

            Šikanovanie patrí medzi najviac citlivé a diskutované témy v školskom prostredí. Je tomu tak najmä preto, lebo ak sa takýto jav v škole objaví, zasiahne takmer celý systém - žiaka, ktorý je šikanovaný, jeho spolužiakov, učiteľov aj rodičov. Preto je veľmi dôležité vedieť o šikane čo najviac a poznať pohľad samotných žiakov na túto problematiku.

             Veľkú pomoc v tomto smere poskytuje metodická pomôcka Zóna bez šikany, ktorú sme vyskúšali v triede 4.A pod vedením koordinátorky prevencie šikanovania. Tieto kartičky môžu poslúžiť ako podnet k rozhovorom o téme šikana. Ponúknu nápady, čo robiť v prípade, keď sa niekde objavia jej prejavy. Rozprúdením diskusie v skupine sa môže šikanovaniu predchádzať a do vzájomnej debaty sa môžu zapojiť všetci bez rozdielu – či už sú to obete, diváci, alebo šikanujúci. Našim štvrtákom sa v diskusii s kartičkami darilo a budeme v nej i naďalej pokračovať.

          • PROJEKT HOLANDSKEJ OBCHODNEJ KOMORY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album PROJEKT HOLANDSKEJ OBCHODNEJ KOMORY .

            Holandská obchodná komora v Slovenskej republike podporuje rozvoj algoritmického a abstraktného myslenia u žiakov a žiačok zo sociálne znevýhodneného a málo podnetného prostredia cez projekt Učíme s Hardvérom. Vďaka tejto podpore môže združenie SPy poskytnúť hardvér, školenia pre učiteľov a učiteľky a odborné poradenstvo školám, v ktorých je vysoký podiel týchto žiakov a žiačok.

            Cieľom tohto projektu je zabezpečiť, aby aj deti vyrastajúce v sociálne znevýhodnenom prostredí mali možnosť naučiť sa programovať prostredníctvom BBC micro:bitov, a tým rozšírili svoje obzory, informatickú gramotnosť a možno aj budúce uplatnenie.

            Čo je to micro:bit? Je to mikropočítač menší ako mobil. Ide o najjednoduchšie programovateľné edukačné zariadenie na trhu a je vhodné aj pre úplných začiatočníkov. Dajú sa s ním vytvárať jednoduché hry, merať teplota, ovládať zvuk či svetelnosť iných zariadení. Vhodný je pre žiakov druhého stupňa základných škôl. Pozrite si tiež video o micro:bitoch.