• Novinky

          • Interaktívna periodická tabuľka prvkov na Ústave chemických vied na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Interaktívna periodická tabuľka prvkov na Ústave chemických vied na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach.

            Koncom februára sme so žiakmi siedmeho a ôsmeho ročníka navštívili Ústav chemických vied na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach, kde mali naši žiaci možnosť sa zoznámiť s interaktívnou periodickou tabuľkou prvkov. Periodická tabuľka je jediná svojho druhu na Slovensku a obsahuje 80 reálnych chemických prvkov, ktoré sú doplnené fotografiami objaviteľov alebo obrázkami súvisiacimi s ich pomenovaním. Jednotlivé bunky tabuľky sú farebne podsvietené podľa rôznych vlastností prvkov. Cez dotykovú obrazovku je celá tabuľka interaktívne prepojená s aplikáciou, prostredníctvom ktorej sú sprístupnené základné informácie o jednotlivých prvkoch, ale aj zaujímavé demonštračné videá. Taktiež si mohli naši žiaci vyskúšať rozličné pokusy v chemickom laboratóriu pod vedením pani doktorky Sotákovej, ktorej aj touto cestou ďakujeme veľmi pekne za možnosť zábavne sa učiť chémiu!

          • Expert Geniality Show

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Expert Geniality Show.

            Žiaci 5. - 8. ročníka  sa zúčastnili ešte v novembri 2022 celoslovenskej vedomostnej súťaže pre žiakov 2.stupňa ZŠ a žiakov stredných škôl – Expert Geniality Show. Náročnosť úloh ich neodradila a snažili sa zo všetkých síl, čo sa prejavilo aj vo výsledkoch, ktoré boli zverejnené vo februári 2023:


            titul Top Expert získal Maximilán Majoroš – 8.A

            titul Expert v téme Od Dunaja K Tatrám získala Adriána Sopoligová – 7.A

            titul Expert v téme Mozgolamy získala Katarína Nalevanková – 8.B

            titul Expert v téme Góly, body, sekundy získali Natália LučaiováEmma Timárová – 8.A


            Gratulujeme všetkým účastníkom k pekným výsledkom a tešíme sa na ďalší ročník!​​​​​​​

          • safeTY – Bezpečné miesto s podporným tímom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album safeTY – Bezpečné miesto s podporným tímom.

            Mesiac február sa nesie v duchu vytvárania určitých pravidiel, aby sme zaistili bezpečné prostredie a vyhli sa chybám, ktoré dokážu zmeniť život od základu. Okrem toho sme si vysvetlili dôvody, kedy chyba môže byť aj prospešná a aké je dôležité byť vďačný. Zároveň sme sa pozreli hlbšie do detských sŕdc, ktoré prezradilo skrytú bolesť, beznádej, nepríjemnú skúsenosť, chvíle, keď sa žiak cítil v nebezpečenstve. Je dôležité, aby žiaci v rodinnom a školskom prostredí cítili pohodu, bezpečie, podporu, aby sa nehanbili za svoje emócie, aby boli prijímaní bez podmienok, mali priestor prejaviť skutočné záujmy, ich tvorivosť vnímať ako niečo jedinečné, podporovať ich sebapoznanie a sebahodnotenie.

          • Beseda o včelách

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda o včelách.

            Dňa 13.2.2023 sa v triede 2.A uskutočnila Beseda o včelách s dlhoročným včelárom a kňazom Michalom Tkáčom predsedom včelárskeho združenia v Košiciach.  Beseda bola veľmi interaktívna, žiaci mohli ochutnávať a hodnotiť med, vyrábali si sviečky zo včelieho vosku. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácii o včielkach. Ukázal nám ako sa vyberá tá  najlepšia včelia kráľovná z roja, prezradil nám, že matka vylieta z úľa iba raz za život. Videli sme plasty, z ktorých sa liahnu trúdy, plasty z ktorých sa liahnu robotnice a plast pre novú kráľovnú. Včelie kráľovné slúžia na reprodukciu. Dorastajú do väčších veľkostí, ich vývoj je oproti robotniciam rýchlejší a dožívajú sa dlhšieho veku. Ich plne vyvinuté pohlavné orgány slúžia na kladenie vajíčok. Za deň ich dokážu naklásť až dvetisíc. Trúdy sa liahnu z neoplodnených vajíčok. Ich úlohou je páriť sa s kráľovnou. Po spárení kráľovná kladie oplodnené vajíčka, z ktorých sa liahnu larvy robotníc, ktoré sú vzrastovo menšie. Priniesol nám uhynuté včelstvo a žiaci  mali včielky rozdeliť na trúdy a robotnice. Priamo z plastu nám vysypal propolis, žiaci si ho mohli ovoňať a chytiť. Prezradil nám, že včely nemajú rady červenú farbu, preto sa včelár musí obliekať do bieleho alebo svetlo hnedého oblečenia. Na záver pripomenul, že včielky treba chrániť, lebo nám opeľujú rastlinky a to je pre život ľudí veľmi dôležité. Ďakujeme za obohatenie našich vedomostí o včelách.

             

          • Červené stužky

          • Červené stužky sú symbolom 1. decembra – Svetového dňa boja proti AIDS.
            Červené stužky sú symbolom a názvom kampane boja proti AIDS, ktorú s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Regionálneho úradu školskej správy v Žiline a mesta Žiliny organizuje Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline.

            AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás.
            Pätnásty ročník kampane Červené stužky, prebiehal od 5. septembra 2022 a vyvrcholil 1. decembra 2022 – na Svetový deň boja proti AIDS. Aj naša škola sa zapojila do kampane.   

            Mgr. Valečková, koordinátor VMR

             

          • Aktivity s OZ Bezpečný prístav

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aktivity s OZ Bezpečný prístav.

            Vo februári ku nám zavítali pani Liptáková a pán Polák z OZ Bezpečný prístav. Venujú sa interaktívnemu prednášaniu na školách, pričom nosnou témou je pochopenie konfliktov, ich riešenie s cieľom porozumieť iným ľuďom a ich emóciám. Naši žiaci aj učitelia si zo stretnutia odniesli praktické návody a usmernenia ako vzájomné konflikty zvládať a najmä predchádzať im. Aj týmto spôsobom sa stávame spolu zdravší a silnejší v duchu rovnomenného projektu podporeného Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR.

             

          • VALENTÍNSKY KVÍZ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album VALENTÍNSKY KVÍZ .

            14. február je dňom, ktorý je známy všetkým. V tento deň sa oslavuje sviatok všetkých zamilovaných, posielajú sa valentínky, nakupujú sa darčeky a zamilovaní sa schádzajú na romantických miestach. Vieš, kto to bol sv. Valentín, a prečo si ľudia práve v tento deň vyznávajú lásku?V tento deň, ktorý bol zameraný na priblíženie života sv. Valentína, sa žiaci V. a VI. ročníkov dozvedeli mnohé zaujímavosti z jeho života. V závere si tieto zaujímavosti overili aj vo valentínskom kvíze. V neposlednom rade, nakoľko radi tvoria, si nakreslili aj niekoľko obrázkov s tematikou lásky a vyrobili srdiečka z drôtu.

          • Nedaj sa, hovor o tom!

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Nedaj sa, hovor o tom! predstavenie.

            V rámci projektu Spolu silnejší (Výzva Bezpečnosť a zdravie na školách 2022 financovaná MŠVVaŠ SR), ktorý aktuálne prebieha na našej škole, sme privítali u nás edukatívne multimediálne putovné predstavenie Nedaj sa, hovor o tom! Predstavenie vzniklo po odbornej konzultácii s Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Košiciach. Je určené pre základné a stredné školy a rieši problematiku šikanovania, rasizmu, fyzického násilia, či kyberšikany.
            Na našej škole sme privítali hercov a účinkujúcich tohto poučného a zaujímavého predstavenia 30. januára 2023. Žiaci ocenili hlavne interaktivitu a aktuálnosť nosných tém predstavenia.

          • Karneval

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Karneval.

            Fašiangový čas prináša zábavu, radosť a veselosť. Karneval je miesto plné fantázie, kde sa spolu v dobrej nálade zabávajú princezné, baletky, anjeli, motýliky, čarodejníci, vojaci, motorkári, futbalisti a mnohé ďalšie rozprávkové bytosti.  Detský karneval v tomto čase je milou tradíciou aj na našej škole. Uskutočnil sa 31.01.2023. Zapojili sa triedy od 1. až po 6. ročník. Každá trieda si svoj karneval užívala v triede s triednou pani učiteľkou. Niektorí súťažili, iní tancovali Just dance alebo mali diskotéku, šantili sa s balónmi, či si pripravili párty. Počas 4. vyučovacej hodiny sa všetky masky stretli na chodbe, kde pani zástupkyne a predsedníčka rodičovského združenia p. Nalevanková odmenili najkrajšie masky. Rodičovské združenie pripravilo pre žiakov bufet.  Spokojné a rozžiarené očká detí boli odmenou pre všetkých. Víťazné masky boli odmenené.