• Novinky

        • Triedny  výlet - IV. a V. A, B, ŠT
          • Triedny výlet - IV. a V. A, B, ŠT

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Triedny výlet - IV. a V. A, B, ŠT .

            Dňa 21.6.2023 za žiaci IV. a V. A, B, ŠT zúčastnili triedneho výletu.

            Stretli sme sa pred budovou školy o 7,30 a spoločne sme sa vydali na autobusovú zastávku , smer Košice. Naša cesta viedla do bábkového divadla kde sme si pozreli divadelné predstavenie „ O psovi, ktorý hľadal odvahu „ Predstavenie sa nám veľmi páčilo, bolo zábavné a poučné .

            Ďalšie naše kroky viedli do Východoslovenského múzea, expozícia Miklušova väznica. Sprievodkyňa  podala pútavý výklad a povodila nás všetkými vnútornými priestormi väznice. Návštevou tejto historickej pamiatky si žiaci rozšírili vedomosti z vlastivedy a matematiky.

            Za vzorné spravanie počas nášho výletu boli odmenení kopčekom sladkej zmrzliny. Výlet sa nám vydaril, všetci sme si odniesli kopec zážitkov a nových vedomostí.

             

        • ŠPANIELSKA SIESTA NA SLOVENSKÝ SPÔSOB
          • ŠPANIELSKA SIESTA NA SLOVENSKÝ SPÔSOB

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠPANIELSKA SIESTA NA SLOVENSKÝ SPÔSOB.

            Dňa 13.6.2023 sme si so španielčinármi po chutnom a výdatnom obede dopriali trošku oddychu v duchu španielskej siesty.

            Siesta je v Španielsku označením pre poobedňajší čas, keď majú Španieli „dovolené“ načerpať silu (rozumej dopriať si poobedňajší spánok) ešte pred dokončením začatej práce. A možno aj nie... J

            My sme však toto popoludnie neprespali, naopak, dopriali sme si ešte malé osvieženie v podobe tortilly s pikantnou salsou a hrdlá sme si ovlažili nealkoholickým mojitom. Popritom sme sa rozdelili do skupín a riešili sme zaujímavé aktivity, ktoré nás preverili zo znalostí o samotnom Španielsku, o jeho gastronómii, kultúre, tradíciách či sviatkoch.

            Mgr. M. Besterciová

        • ANTISTRESOVÝ  TÝŽDEŇ   PLNÝ   FARIEB
          • ANTISTRESOVÝ TÝŽDEŇ PLNÝ FARIEB

          • Milí žiaci , kolegoviapriatelia školy,

            a opäť tu máme leto a s ním aj náš farebný Antistresový týždeň. Pridajte sa k nám a nechajte si rozžiariť budúci týždeň rôznymi farbami.

            Stačí ,ak si na seba oblečieš každý deň niečo v pridelenej farbe a spravíš si fotku, alebo si ju spravíme spolu v škole. Začíname : 19.6.2023

            Pondelok  - modrá farba

            Utorok – červená farba

            Streda – zelená farba

            Štvrtok – žltá farba

            Piatok -biela farba

                                                 Pridajte sa k nám!

            Fotky môžeš poslať p. uč. Sokolovej, alebo p. uč. Fockovej

        • Hodnotiaca správa - ,,Rozprávkový večer “: 2.6.2023
          • Hodnotiaca správa - ,,Rozprávkový večer “: 2.6.2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodnotiaca správa - ,,Rozprávkový večer “: 2.6.2023.

                                        ,,Kde bolo tam bolo, bola raz jedna rozprávková krajina....“

                Touto vetou sa podvečer 2.júna 2023 otvoril v našej škole čarovný rozprávkový večer, ktorý slávnostne otvorili  naše  pani zástupkyne – Mgr. Ľ. Diškantová a Mgr. H. Mikulová. Súčasťou večera boli na rôznych  rozprávkových stanovištiach  rôznorodé zaujímavé aktivity, ktoré potešili a prekvapili aj najnáročnejších rozprávkových bádateľov.  

              Tento zaujímavý rozprávkový večer sa každému veľmi páčil a už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohto zaujímavého podujatia v ďalšom školskom roku.

        • Dobrodružná literatúra
          • Dobrodružná literatúra

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Dobrodružná literatúra.

            Loch Ness, ľudovo Lochnesské jazero, je druhé najväčšie jazero v Škótsku. Je dlhé 36,2 km a má hĺbku 226 metrov. Podľa legiend sa v ňom nachádza vodná príšera „Nessie“ – obluda, ktorá tu žije ešte z čias praveku.

            Lochnesská príšera (Nessie) je tvor, ktorý údajne žije v jazere Loch Ness v Škótskej vysočine. Okolo jej existencie či neexistencie sa vedú dlhodobé spory, samotný vzhľad a opis tvora sa líši od jedného pozorovania k druhému.

            Žiaci VI.A sa na hodine literatúry zoznámili s príšerou Nessie, zapáčila sa im natoľko, že si vyrobili svoje vodné príšery. 

        • Komunikujeme s mimozemšťanom
          • Komunikujeme s mimozemšťanom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Komunikujeme s mimozemšťanom.

            „E. T. telefonovať domov...“ Kto by nepoznal túto slávnu vetu? E. T. mimozemšťan sa dostal na planétu Zem a túži sa vrátiť domov. Na tejto ceste stretáva deti, s ktorými sa spriatelí a odhalí im vynález – videošlabikár. Ten sa žiaci 8.A pokúsili vyrobiť podľa vlastnej fantázie.

        • Návšteva ZOO Košice - Kavečany
          • Návšteva ZOO Košice - Kavečany

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva ZOO Košice - Kavečany.

            9. júna sa žiaci I. & III. A v sprievode tr. učiteliek  vybrali na prieskum do ZOO Košice – Kavečany. Hoci nám počasie neprialo, zvieratá sa ukázali v plnej kráse. Hneď pri vstupe nás privítal  vznešený páv, vybrali sme sa po Včelárskom chodníku,  zúčastnili sa na komentovanom kŕmení tuleňov & prváci si bez problémov prečítali, aké zviera sa pred nimi práve nachádza. Strávili sme dopoludnie plné zážitkov :-)

        • Exkurzia v Košiciach
          • Exkurzia v Košiciach

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Košiciach.

            V rámci predmetov techniky a výtvarnej výchovy učitelia p. uč. Horváth a p. uč. Radvanová organizovali dňa 7. júna 2023 pre žiakov 8.A a 8.B exkurziu do Slovenského technického múzea a Východoslovenskej galérie v Košiciach.

            Slovensko patrilo v minulosti k najpriemyselnejším oblastiam Uhorska. Vlastnilo veľké nerastné bohatstvo, rozvíjalo sa baníctvo, hutníctvo. V múzeu si žiaci prešli históriou geodetickej techniky a kartografie, vývojom písacích strojov, umením majstrov kovospracujúcich remesiel a mnoho iných historických zaujímavostí. Najviac však všetkých žiakov upútalo vedecko-technické centrum, kde sa interaktívnym, hravým a zábavným spôsobom oboznámili s fyzikálnymi, mechanickými, optickými a elektrotechnickými javmi. Žiaci tu našli optické klamy, 3D a 2D ilúzie, hlavolamy, akustické a elektrické zariadenia, merania postrehu... Vedu, techniku a prírodné vedy tu vnímali hravou, pútavou a živou formou.

            Druhá časť exkurzie patrila návšteve Východoslovenskej galérie, kde si žiaci prezreli aktuálne výstavy a diela maliarov klasického a moderného výtvarného umenia.

             

        • Krúžok „Letom svetom“
          • Krúžok „Letom svetom“

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krúžok „Letom svetom“.

            Aj tento školský rok sa žiaci našej školy a učiteľmi p. uč. Horváthom a p. uč. Radvanovou stretávali na krúžku „Letom svetom“. Nadýchali sme sa čerstvého vzduchu vo Vysokých Tatrách, zaplávali si v teplých vodách AquaCity v Poprade, či zašportovali v telocvični našej školy. 

        • DEŇ AFRIKY
          • DEŇ AFRIKY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ AFRIKY.

            25. mája si verejnosť každoročne pripomína Deň Afriky. Deň Afriky bol ustanovený Organizáciou za zjednotenie Afriky (OUA) v roku 1963. Zmyslom tohto sviatku je zväčšiť povedomie spoločnosti o globálnych problémoch na čiernom kontinente, prispieť k vylepšeniu medziľudských vzťahov a podporiť snahu o ekonomický rozvoj tejto oblasti.

            Aj naša škola si pripomenula tento deň rôznymi aktivitami:

            V triede 3. A sme sa pustili do tanca a vyskúšali sme si tradičné africké tance.

            Žiaci 4. A triedy mali možnosť zúčastniť sa prezentácie pripravenej žiakmi z 8.A triedy. Táto prezentácia nám podrobne priblížila problémy, s ktorými sa africký kontinent stretáva. Boli sme pohltení informáciami o chudobe, nedostatku vzdelania a ďalších výzvach, ktorým čelia africké krajiny. Tieto informácie nám otvorili oči a inšpirovali nás k hľadaniu spôsobov, ako môžeme prispieť k zmene.

            V triede 6.A sme mali možnosť ochutnať tradičné africké jedlá. Žiaci tejto triedy pripravili lahodné pokrmy, ktoré nám priblížili bohatú kuchyňu afrického kontinentu. Okrem toho nám vyrobili rôzne hračky, ktoré sú podobné tým, s ktorými sa hrávajú africké deti. Bolo to pôsobivé vidieť ich kreativitu a zručnosti vytvárania unikátnych hračiek.

            V triedach 6.B a 7.A sme mali možnosť sledovať dokumentárny film s názvom "Príbehy Afriky", ktorý sa zameral na život detí v Ugande. Tento film nás zasvätil do ich každodenného života, výziev, s ktorými sa stretávajú, a dôležitosti vzdelania pre ich budúcnosť.

            Pri príležitosti Dňa Afriky sme sa teda nielen poučili o africkej kultúre a problémoch, ale aj sme sa priblížili k pochopeniu a súcitu voči iným ľuďom a ich životom. Veríme, že tieto aktivity nám pomohli rozšíriť naše obzory a otvorili nám dvere k ďalšiemu objavovaniu a porozumeniu nášho sveta.