• Novinky

        • Európska noc výskumníkov 2023
          • Európska noc výskumníkov 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Európska noc výskumníkov 2023.

            Naši deviataci sa stali vedcami na jedno dopoludnie a aj tento rok si vyskúšali rôzne vedecké experimenty v rámci prestížneho festivalu - Európska noc výskumníkov 2023. Tento nezabudnuteľný zážitok im umožnil ponoriť sa do fascinujúceho sveta vedy a objaviť rôzne oblasti výskumu.

            Tu je krátky prehľad toho, čo sme spoločne zažili:

            1. Skúmali sme baktérie i parazity pod mikroskopom: Naši žiaci mali príležitosť vidieť mikroorganizmy aj mnohobunkovce, ktoré sú obyčajne skryté pred našimi očami. Táto skúsenosť nám umožnila lepšie pochopiť mikrobiálny svet a jeho význam v našom živote.
            2. Pozorovali sme nočnú oblohu prostredníctvom AstroShow: V nafukovacom stane sme mohli pozorovať nádhernú nočnú oblohu a učiť sa o hviezdach, planétach a iných vesmírnych úkazoch. Bola to nádherná príležitosť na hlbokú reflexiu nad vesmírom a jeho tajomstvami.
            3. Vyskúšali sme roboty: Naši žiaci mali možnosť programovať a ovládať roboty, čo im umožnilo rozvíjať svoje technické a programátorské zručnosti. Toto bolo pre nich nielen vzrušujúce, ale aj vzdelávacie.
            4. Starostlivosť o plazy i cicavce: Žiaci sa učili o životných potrebách a správnej starostlivosti o živočíchy . Bola to príležitosť pre nich spoznať a pochopiť dôležitosť ochrany a starostlivosti o našich malých tvorcov.
            5. Preskúmali sme umelú inteligenciu: Naši žiaci sa zoznámili s konceptom umelého neurónového siete a pochopili, ako umelá inteligencia môže ovplyvniť našu budúcnosť.

            Zmysluplne strávené dopoludnie na festivale "Noc výskumníkov 2023" bol pre našich žiakov a pedagógov nesmierne obohacujúcim zážitkom. Teší nás ich záujem o výskum a vedy, a veríme, že tieto skúsenosti budú mať pozitívny vplyv na ich budúce vzdelávanie a kariéru.

            Aktivity spojené s Európskou nocou výskumníkov pokračovali aj na pôde našej školy vďaka aktivite Vedecký kuriér. Na hodinách geografie sme so šiestakmi sledovali prelietavajúce vesmírne objekty okolo Zeme a na hodinách chémie sme skúmali oceán v skúmavke.

            Veríme, že tieto skúsenosti budú žiť vo vedomí našich žiakov a poskytnú im inšpiráciu pre budúcnosť. Nech sa naďalej venujú výskumu a objavujú nové obzory vedy! A vrelá vďaka patrí samozrejme aj organizátorom tohto festivalu!

             

             

        • Biela pastelka
          • Biela pastelka

          • Dňa 22.9.2023 (zajtra) sa na našej škole uskutoční zbierka Biela pastelkaĎakujeme, že sa zapojíte.

        • Všeplenárne rodičovské združenie
          • Všeplenárne rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            všeplenárne rodičovské združenie sa bude konať dňa 13. 9. 2023 (streda) o 15.00 hod. v budove školy. Triedne rodičovské združenia sa uskutočnia po ukončení všeplenárneho rodičovského združenia.

            Vedenie školy

        •  Vyhodnotenie antistresového týždňa                                            
          • Vyhodnotenie antistresového týždňa                                            

          • Psychologická sila farieb.
            Farby majú veľkú silu, pretože ovplyvňujú našu náladu a pocity. Osobný postoj k farbám každého jednotlivca závisí od rôznych faktorov, ako je charakter osoby, vek, pohlavie, nálada, móda.

            Každý z nás má svoje vlastné spektrum preferovaných farieb, ktoré vyjadrujú osobnosť človeka a ovplyvňujú jeho náladu. Vnímanie týchto farieb teda závisí od našich preferencií k istým farbám, typu a intenzite svetla (denné svetlo alebo umelé svetlo, intenzite svetla v miestnosti), biorytmu (farby vnímame inak ráno a inak večer),...

             Tak teda poďme spoznať niekoľko základných charakteristík farieb:

            Červená farba je vášnivá, odvážna a nebezpečná zároveň. Predstavuje energiu, vitalitu, rýchlosť, dynamiku.

            Modrá farba vyžaruje múdrosť a rozvoj. Spája vodu a oblohu, núti nás k mysleniu, slobode a hĺbavosti. Takisto je známa v úlohe autority, čistoty a ochrany.

            Zelená farba je farbou trpezlivosti. Predstavuje prírodu, šťastie, bezpečnosť a rovnováhu. Zvolené odtiene zelenej nás dokážu upokojiť a zároveň osviežiť

            Žltá farba predstavuje kreativitu a vyjadruje radosť a veselosť, takže žltá farba sa obyčajne spája s mladosťou, hravosťou a zvedavosťou.

            Ružová farba je farbou zábavy, hravosti, pozitívneho myslenia, jemnosti a ženskosti.

            Tak čo pocítili ste to aj vy? Verím, že ste tento týždeň mali farebnú náladu 😊 Všetkým zúčastneným chceme veľmi pekne poďakovať a snáď ste si medzi nimi našli aj tú svoju obľúbenú.

        • To najkrajšie z hodín rodinnej výchovy
          • To najkrajšie z hodín rodinnej výchovy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album To najkrajšie z hodín rodinnej výchovy.

            Vyučovacie hodiny rodinnej výchovy sa skladajú zo šitia a varenia. Nie je tajomstvom, že radšej máme varenie, pretože výsledok našej práce vieme ochutnať a častokrát je to niečo úplne nové, s čím sme sa ešte nestretli. Najviac sa nám páčila príprava a ochutnávka cheesecaku.

            Zo šitia to bola návšteva krajčírskej dielne, kde nás pani majsterky milo privítali a ukázali žiacke práce pripravené na výstavu. Taktiež nás zapojili do procesu šitia.

            Svoje poznatky z hodín rodinnej výchovy sa budeme snažiť využiť aj vo svojom ďalšom živote.       

                                                                                                                  Žiaci 9.A triedy