• Novinky

          • Geografická olympiáda

          • Veľmi sa tešíme, že aj v tomto školskom roku sa žiaci našej školy zapojili do riešenia geografickej olympiády. Podobne ako počas minulých ročníkov aj tento rok sa školské kolo geografickej olympiády konalo online formou. Žiaci mali v jednom teste spojenú teoretickú, monotematickú a praktickú časť. Školského kola, ktoré sa uskutočnilo 23.11.2022, sa zúčastnilo 19 žiakov v troch kategóriách. Mostným článkom súťažných úloh všetkých troch kategórií bola téma monotematickej časti: Objavovanie Zeme a vesmíru - najznámejší objavitelia. Z celkového počtu súťažiacich žiakov sa úspešnými riešiteľmi stali 16 žiaci a na okresné kolo postúpili prví traja.

          • Beseda so štvrtákmi metódou Zóna bez šikany

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda so štvrtákmi metódou Zóna bez šikany.

            Šikanovanie patrí medzi najviac citlivé a diskutované témy v školskom prostredí. Je tomu tak najmä preto, lebo ak sa takýto jav v škole objaví, zasiahne takmer celý systém - žiaka, ktorý je šikanovaný, jeho spolužiakov, učiteľov aj rodičov. Preto je veľmi dôležité vedieť o šikane čo najviac a poznať pohľad samotných žiakov na túto problematiku.

             Veľkú pomoc v tomto smere poskytuje metodická pomôcka Zóna bez šikany, ktorú sme vyskúšali v triede 4.A pod vedením koordinátorky prevencie šikanovania. Tieto kartičky môžu poslúžiť ako podnet k rozhovorom o téme šikana. Ponúknu nápady, čo robiť v prípade, keď sa niekde objavia jej prejavy. Rozprúdením diskusie v skupine sa môže šikanovaniu predchádzať a do vzájomnej debaty sa môžu zapojiť všetci bez rozdielu – či už sú to obete, diváci, alebo šikanujúci. Našim štvrtákom sa v diskusii s kartičkami darilo a budeme v nej i naďalej pokračovať.

          • PROJEKT HOLANDSKEJ OBCHODNEJ KOMORY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album PROJEKT HOLANDSKEJ OBCHODNEJ KOMORY .

            Holandská obchodná komora v Slovenskej republike podporuje rozvoj algoritmického a abstraktného myslenia u žiakov a žiačok zo sociálne znevýhodneného a málo podnetného prostredia cez projekt Učíme s Hardvérom. Vďaka tejto podpore môže združenie SPy poskytnúť hardvér, školenia pre učiteľov a učiteľky a odborné poradenstvo školám, v ktorých je vysoký podiel týchto žiakov a žiačok.

            Cieľom tohto projektu je zabezpečiť, aby aj deti vyrastajúce v sociálne znevýhodnenom prostredí mali možnosť naučiť sa programovať prostredníctvom BBC micro:bitov, a tým rozšírili svoje obzory, informatickú gramotnosť a možno aj budúce uplatnenie.

            Čo je to micro:bit? Je to mikropočítač menší ako mobil. Ide o najjednoduchšie programovateľné edukačné zariadenie na trhu a je vhodné aj pre úplných začiatočníkov. Dajú sa s ním vytvárať jednoduché hry, merať teplota, ovládať zvuk či svetelnosť iných zariadení. Vhodný je pre žiakov druhého stupňa základných škôl. Pozrite si tiež video o micro:bitoch.

          • Vianočné trhy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné trhy.

            Vianočnou atmosférou sa u nás v škole dýchalo už dávno pred Vianocami. Učitelia, asistenti, aj žiaci zo Zelenej školy. Všetci sa snažili prispieť k vianočnej nálade. Každý prispel svojou prácou, a tak sa nám spoločnými silami a veľkou usilovnosťou podarilo vytvoriť krásne výrobky v podobe betlehemov, lampášov, snehuliakov, voňavých medovníčkov....

            Bolo si z čoho vyberať. Svoju prácu sme predstavili v sobotu 17.12.2022 na Vianočných trhoch v našej obci, kde piesne a hudba našich žiakov nás sprevádzali a tak navodili sviatočnú vianočnú atmosféru.

            19. a 20. decembra sa Vianočné trhy konali aj u nás v škole, kde okrem všetkých výrobkov nemohol chýbať aj náš, už tradičný, školský punč plný vitamínov.

             

            Veľká vďaka všetkým, ktorý sa zapojili.

            Dovidenia o rok na vianočných trhoch v našej škole!

             

          • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          • Vedenie Základnej školy Veľká Ida, podáva informáciu o udelení  voľna žiakom na deň 22.12.2022 v súlade s § 3 ods. 9 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách, na stredných školách, na základných umeleckých školách, na praktických školách, na odborných učilištiach a na jazykových školách informuje Obec Veľká Ida, Kaštieľ 42 v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov o udelení riaditeľského voľna žiakom školy z prevádzkových dôvodov.

          • Európsky týždeň boja proti drogám – 21.11. – 25.11.2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky týždeň boja proti drogám – 21.11. – 25.11.2022.

            Tak ako každoročne, aj tento rok sme sa v rámci prevencie proti drogám venovali so žiakmi rôznym aktivitám. Ústrednou témou tohtoročného Týždňa boja proti drogám bol ALKOHOL a problémy s ním spojené. Žiaci si mohli vypočuť v školskom rozhlase rozhlasovú reláciu k danej téme. Na výchovných predmetoch sa konali diskusie a rôzne zdraviu prospešné aktivity. Žiaci tiež za pomoci svojich učiteľov vytvárali tematické nástenky, plagáty i rôzne výtvarné a literárne práce. Zopár ukážok žiackych prác si môžete pozrieť nižšie.

            p. uč. Hajduková

          • Pasovačka prvákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pasovačka prvákov.

            Utorok, 6.12. 2022 bol pre NÁS = žiakov 1.A triedy významným dňom. Okrem toho, že nás navštívil Mikuláš s pomocníkmi, sme boli pasovaní za ozajstných PRVÁKOV ;)

            Nebolo to však zadarmo. Museli sme splniť úlohy, ktoré si pre nás pripravili žiaci IV.A triedy. Po nazbieraní všetkých bodov sme zložili SĽUB & na záver nás za PRVÁKOV pasovala p. učiteľka Fedorová.

          • EKOPOSTER

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album EKOPOSTER.

            V mesiaci november sa žiaci z 5.A, 8.A a 8.B triedy zapojili do celoslovenskej výtvatnej súťaže Ekoposter. Žiaci vytvorili krásne postery - najkrajšie boli odoslané do súťaže.

          • Týždeň slovenských knižníc

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Týždeň slovenských knižníc .

                 Dňa 25.11.2022 sa v našej škole  uskutočnilo zaujímavé dopoludnie pri príležitosti ,,Týždňa slovenských knižníc“. Toto naše milé stretnutie otvorila p. učiteľka Revťáková, p. uč. Černá, p. uč. Rajňák a p. uč. Gorecká. V úvode nasledovala krátka prednáška o knihe a knižniciach, ktorú žiakom sprístupnila p. uč. Černá. Po tejto zaujímavej prezentácii si žiaci mali možnosť aspoň nachvíľu vyskúšať byť návrhárom obalu svojej vlastnej knihy a ilustrátorom rozprávkových postavičiek.  Rozmýšľali sme aj o tom, ako zlepšiť návštevnosť školskej knižnice zo strany žiakov. Celé toto dopoludnie sa nieslo v znamení zábavy, dobrej nálady a úsmevu, preto pevne veríme, že sa pri takejto podobnej  akcii zídeme  aj v ďalšom školskom roku.

                                                                                                                                                  Mgr. Mária Černá a uč. SJL