• Novinky

          • Návšteva Hvezdárne v Medzeve a Technického múzea rodiny Schusterovej

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva Hvezdárne v Medzeve a Technického múzea rodiny Schusterovej.

            26.10.2022 sa žiaci 1.A,2.A,3.A,4.A vybrali na exkurziu do Medzeva. Navštívili sme Hvezdáreň a Technické múzeum rodiny Schusterovej. Cestovali sme autobusom. Po príchode sme sa rozdelili na dve skupiny. Vo hvezdárni nám teta rozprávala o slnku, planétach a vesmírnych telesách. Videli sme skafander Ivana Bellu. Teta nám ukázala zaujímavé vedecké hračky, našou úlohou bolo zistiť na akom princípe fungujú. Potom sme chceli pozorovať slniečko cez ďalekohľad, ale  sa nám schovávalo za mraky, preto nie všetci stihli pozorovať škvrny na slnku.

            Potom sme išli do múzea, kde sme videli kamery, fotoaparáty a premietačky . Niektoré boli väčšie ako pani učiteľka, niektoré boli drevené. Múzeum sa nachádza v dome, v ktorom žil bývalý prezident SR Rudolf Schuster. Ujo nám ukázal aj vodný hámor. Zistili sme, že sa tam vyrábalo rôzne náradie: motyky a lopaty.

             

          • Týždeň zdravej výživy 17. – 21.10. 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Týždeň zdravej výživy 17. – 21.10. 2022.

            Aj tento rok sme jeseň privítali „Týždňom zdravej výživy“. Pripravili sme pre žiakov ochutnávku zdravých nátierok a rôznych bylinných čajov v školskej jedálni. Na triednických hodinách sme uskutočnili besedy a rôzne aktivity. Žiaci si v triedach vytvorili náučné plagáty a nástenky, čím si rozšírili svoje poznatky o zdravej výžive. Žiaci zo špeciálnych tried pripravili zdravé pohostenie pre žiakov z iných tried a zrealizovali „Beh zdravia“. Spoločne sme tak doplnili potrebné vitamíny a urobili niečo pre svoje zdravie.

          • Jabĺčkový deň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jabĺčkový deň.

            Dňa 18.10.2022 v rámci týždňa zdravej výživy sa v III.C uskutočnil jabĺčkový deň. Žiaci si pochutnali na jablkách a upevnili si znalosti z oblasti zdravej výživy. Žiaci sa oboznámili s potravinovou pyramídou, ktorá im názorne pomôže pri výbere zdravých potravín a zároveň poskytne žiakom jednoduchý návod ako sa zdravo stravovať.

          • Posedenie pre dôchodcov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Posedenie pre dôchodcov.

            Opäť je tu mesiac október, počas ktorého si pripomíname, že si máme vážiť múdrosť a životnú skúsenosť starých ľudí. A preto sa aj na pôde našej školy konalo posedenie pre dôchodcov, kde sa žiaci I. a II. stupňa snažili svojím spevom a tancom vyčariť úsmev na tvárach seniorov našej obce. 

          • Oznam vedúcej ŠJ

          • Vážení rodičia,

            od  nového školského roka 2022/2023  dochádza k ukončeniu celoplošného poskytovania dotácií na stravu.

            Stravu bude v plnej výške uhrádzať rodič/zákonný zástupca.

            Cena obeda:

            žiak  1.stupňa – 1,41 €

            žiak  2.stupňa – 1,50 €

             

            Na poskytnutie dotácie na stravu sú oprávnené len deti, ktoré:

            1. Žijú v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima. (potrebné – potvrdenie z ÚPSVaR, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške životného minima)
            2. Žijú  v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil alebo nemohol uplatniť daňový bonus. (potrebné – Čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa)
            3. Dovŕšili vek 15 rokov, nakoľko si už rodič nemôže uplatniť zvýšený daňový bonus a uplatňuje si len základný daňový bonus (potrebné – Čestné vyhlásenie rodiča o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa)

             

            Upozorňujeme rodiča, že ak by si v čase poskytnutia dotácie na stravu uplatnil daňový bonus, je povinný o skutočnosti bezodkladne informovať vedúcu školskej jedálne s tým, že si musí  byť vedomý právnych dôsledkov nepravdivého vyhlásenia a povinnosť vrátiť všetky finančné prostriedky poskytnuté na toto dieťa ako dotáciu na stravu. 

             

            Podmienky poskytovania dotácie pre oprávnené deti ostávajú nezmenené:

            - zúčastniť sa vyučovacieho procesu

            - odobrať obed

            - rodič hradí len režijné náklady t.j. 0,20 €/obed

             

            Prosíme rodičov detí,  na ktorých sa vzťahuje poskytnutie dotácie na stravu, aby potrebné potvrdenia z ÚPSVaR a čestné vyhlásenia odovzdali vedúcej ŠJ.

            Bližšie informácie na tel. čísle 0918 914 894

            ODKAZ NA OZNAMY ŠJ:  Oznamy ŠJ

             

          • EURÓPSKA NOC VÝSKUMNÍKOV

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album EURÓPSKA NOC VÝSKUMNÍKOV.

            30. septembra 2022 sa v dvadsiatich piatich európskych krajinách vrátane Slovenska uskutočnilo podujatie Európska noc výskumníkov. Bratislava, Košice, Banská Bystrica, Žilina aj Poprad žili jej tohtoročným mottom: „Dôverujme vede.“

            Po dvoch rokoch prestávky sa tento festival vedy vrátil do prezenčnej podoby a my sme využili príležitosť zažiť vedu ponúkanú univerzitami z Košíc či Prešova a Slovenskou akadémiou vied. So žiakmi 6. až 8.ročníka sme v piatok doobeda navštívili OC Optima v Košiciach, kde nadšenie pre bádanie a pokusy mohli zažiť veľkí i malí návštevníci vo vedecko-popularizačných stánkoch a na prednáškach. Naši žiaci boli nebojácni a nezľakli sa ani hadov, švábov či ochutnávky slaných červíkov, oživovali psíkov, dojili kravu, vyskúšali si pobyt vo virtuálnej realite.

            Poobede sme sa premiestnili do hvezdárne v Medzeve, kde sme si vypočuli podnetnú prednášku Michala Vojsoviča zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity. Žiakov potom zaujali vedecké stanovištia a najmä pokusy so suchým ľadom a tekutým dusíkom. Európska noc výskumníkov tak v našom prípade určite splnila účel, a síce nadchla deti pre vedu a pochopenie sveta okolo nás.