• Novinky

          • Začiatok školského roka 2022/2023

          • Milí žiaci, rodičia!

            Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023 sa uskutoční 5. septembra (pondelok) o 8.00 vo vnútornom átriu školy.

            Mgr. Terézia Besterciová

                   riaditeľka školy

          • Letná škola 2022 - zhrnutie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Letná škola 2022 - zhrnutie.

            Záverečná správa

            Letná škola

            11.07.2022 – 22.07.2022

             

            Počet žiakov: 54

            Počet pedagógov: 4

            Počet asistentov: 5

            Zhodnotenie:

                        Cieľom letnej školy, ktorá sa organizovala vo vyššie spomenutom termíne, bolo poskytnúť žiakom možnosť na osvojenie, upevnenie vedomostí, zručností a spôsobilostí žiakov, ako aj na vzdelávanie. Formát letnej školy bol postavený na poznávaní kultúr a zvykov iných štátov. Žiakom sme týmto chceli poskytnúť aj možnosť adaptácie na začatie nového školského roka a to najmä po stránke socializačnej a vzdelávacej.

                        Výchovno-vzdelávacia činnosť LŠ prebiehala projektovou metódou a to pod názvom „Spoznaj kultúru a zvyky iných štátov“ . Každý deň bol tematicky zameraný na iný štát  v rámci názvu projektu LŠ nasledovne:

            1.DEŇ:  ,, Spoznávame  Anglicko“:

            - v tento deň  prebiehali vzdelávacie aktivity zo slovenského jazyka a literatúry,  matematiky. Po týchto aktivitách žiaci formou prezentácie a videí spoznávali Anglicko, jeho zvyky a tradície. Neskôr  pracovali s knihou  Letná škola 2022.  Ďalšou  aktivitou bola  tvorba projektu  Anglické mesto.  Z kartónu žiaci vyrábali domčeky, autá, telefóne búdky a vlajky. 

            2. DEŇ: ,, Spoznávame  Anglicko“:

            - na druhý deň žiaci precvičovali učivo z matematiky a zo slovenského jazyka a literatúry. Pozerali videá o živote kráľovskej rodiny. Nacvičovali báseň v angličtine, spievali piesne. Ďalšou aktivitou  bola výroba   kráľovských  koruniek.  Na záver dňa sme zahrali rôzne pohybové hry na školskom ihrisku.    

            3. DEŇ: ,, Spoznávame   Španielsko“:

            - aj tretí deň LŠ  prebiehali vzdelávacie aktivity zo slovenského jazyka a literatúry,  matematiky. Formou prezentácii a videí žiaci spoznávali  Španielsko, jeho zvyky a tradície. Nasledovala aktivita “Hráme sa na Španielov“. Počas tejto aktivity žiaci vyrobili gitary, vejáriky, kvety. Poobedňajšou aktivitou boli pohybové hry a aktivity.  

            4. DEŇ: ,, Spoznávame  Ukrajinu“:

            -štvrtý deň LŠ bol zameraný na spoznávanie  Ukrajiny. Na začiatku tohto dňa prebiehali vzdelávacie aktivity zo slovenského jazyka a literatúry, matematiky s vyššie uvedeným tematickým zameraním. Deti  sa zoznámili aj s ukrajinskou abecedou, zvykmi a tradíciami, či aktuálnou situáciou na Ukrajine. Spestrením dňa bolo nácvik ukrajinských pohybových piesní a maľovanie na tvár. V poobedňajších hodinách dievčatá vyrábali venčeky a chlapci šable.

            5. DEŇ: ,, Spoznávame  Ukrajinu“:

            -  na piaty deň letnej školy si žiaci opäť precvičovali učivo z MAT a zo SJL. Ďalšia aktivita  bola venovaná tvorbe plagátov Ukrajinská chata. Na záver žiaci s chuťou nacvičovali  ukrajinské pohybové piesne.

            6. DEŇ: ,, Spoznávame  Maďarsko“:

            - v tento deň  prebiehali vzdelávacie aktivity zo slovenského jazyka a literatúry,  matematiky. Nasledovali aktivity, ktoré  formou prezentácie žiakov oboznamovali o Maďarsku. V tento deň žiaci vyrábali  plagát  „Pri mori“ s použitím prírodnín – mušlí. V poobedňajších hodinách  boli realizované  športové hry a súťaže na školskom ihrisku.

            7. DEŇ: ,, Spoznávame  Maďarsko“:

            - na siedmy deň letnej školy si žiaci z rána precvičili učivo z MAT a zo SJL. Potom sme navštívili nádherné múzeum Ilošvaj vo Veľkej Ide. Tam žiaci mohli vidieť, ako žili ľudia v minulostí, ako sa obliekali a ako mali zariadené domy. Poobedňajšie činnosti bolo venované vyrobe  koníkov z odpadového materiálu a odznakov s tematikou Maďarska.  

            8. DEŇ: ,,Spoznávame  rómsku  kultúru“:

            - ôsmy deň LŠ bol venovaný rómskej kultúre. Na začiatku dňa prebiehali vzdelávacie aktivity zo slovenského jazyka a literatúry, matematiky. Nasledovali aktivity, ktoré  formou prezentácie  oboznamovali o histórii Rómov, o ich zvykoch a tradíciách. V tento deň žiaci spoločne vyrábali  rómsku vlajku. Pripomenuli sme si povesť o Cigánskom hrade vo Veľkej Ide. Poobedňajší čas  bol venovaný rómskym tancom – Rómska zábava „bašavel“.

            9. DEŇ: ,, Spoznávame  Slovensko“:

            - na deviaty  deň letnej školy si žiaci precvičovali učivo z MAT a SJL. Potom formou prezentácie a videá spoznávali krásy a zaujímavosti a históriu Slovenska. V tento deň žiaci vytvárali  projekt Moje Slovensko.  Na  záver dňa zaspievali slovenské ľudové pesničky.

            10. DEŇ: ,, Spoznávame  Slovensko“:

            - posledný deň letnej školy bol zameraný na tvorbu spomienkovej knihy „Letná škola 2022“. Aj v posledný deň sme sa venovali vzdelávacím aktivitám. Vytvorili sme šperkovničku z odpadového materiálu a mušličiek a pohárov na odkladanie farbičiek a iných drobnosti. V poobedňajších hodinách  sme sa vybrali na vychádzku  do okolia školy a do parku. V závere dňa sme vyhodnotili celé dva týždne, ktoré sa niesli v znamení radosti a spokojnosti ako žiakov, tak aj pedagógov.

             

             

             

             

          • Výlet - Aquacity Poprad

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výlet - Aquacity Poprad.

            V piatok 24. júna sme využili krásny slnečný deň a navštívili sme  AQUACITY v Poprade.

            Počasie nám vyšlo a slniečko hrialo po celý deň. Vody popradského aquaparku sme zdvihli o objem dvadsiatich tiel z našej školy. Vybláznili sme sa na toboganoch, vyrobili sme vlnobitie v šálke... Užili sme si krásny teplý deň na plávanie a oddych zároveň. 

          • Výlet - ZOO + DinoPark Košice

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výlet - ZOO + DinoPark Košice.

            Vo štvrtok 23. júna 2022 sa 28 žiakov našej školy (žiaci z 4.B, 1.B a 3.A ŠT) zúčastnilo školského výletu do ZOO a DinoParku v Košiciach. Počasie nám prialo od rána. Hneď po príchode do ZOO nás vítali pávy. Po takomto privítaní nadšene a so zvedavosťou sa všetci pustili spoznávať a pozorovať ďalšie zvieratká. Po prehliadke zvierat sme navštívili DinoPark, kde so záujmom obdivovali rôzne druhy dinosaurov v životných veľkostiach. Veľký zážitok mali aj z 3D kina kde sme sledovali príbeh mláďatka a jeho putovanie nebezpečnou prírodou plnou nástrah. Pred odchodom sme nemohli obísť ani lanovú dráhu a detské ihrisko kde si všetci zmerali svoje sily. 

          • Škola v prírode - Dedinky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode - Dedinky.

            CK DELTA sprostredkovala žiakom našej školy ŠvP v Dedinkách. Ubytovanie detí bolo zabezpečené v penzióne Erika a v chate Jozefína v trojposteľových,  štvorposteľových a päťposteľových izbách. Strava bola zabezpečená 5 x denne, v naozaj vysokej kvalite

            1. deň sme sa oboznámili s okolím obce a keďže bolo veľmi horúco, tak sme si trochu máčali nohy v Palcmanskej Maši.

            2. deň sme sa vláčikom dostali  do Dobšinskej ľadovej jaskyne, no a pred večerou sme sa trochu aj učili.

            3. deň bol oddychový mali sme tvorivé dielne, rozdelili sme sa do skupín. 1.skupina si vyrábala klobúky, 2. skupina vytvárala krajinky z plastelíny, 3. skupina tvorila obrazy servítkovou metódou a 4. skupina si vyrábala gumičky do vlasov na večerný program: Izba baví izbu. Pred večerou sme vybehli na Biele vody, zdolali sme poriadne strmý kopec.

            4. deň sme mali výstup na Geravy, išli sme pod lanovkou, ktorá zatiaľ nie je v prevádzke. Hore nás čakalo prekvapenie. Bola tam krásne pokosená lúka a malá farma: pštros, divé svine a kozičky. Kto chcel, mohol si dať nanuk alebo hranolky. Poobede sme mali jarmok, kde si deti mohli slivkáčmi nakúpiť odmeny. Večer sme si zatancovali na diskotéke a vyhodnotili celú ŠvP.

            5. deň nás čakalo balenie a odchod domov. Na rozlúčku sme si zatancovali Jeruzalemský tanec. Plní zážitkov a radosti sme sa vrátili do domov.

            p. uč. Fedorová a p. uč. Müllerová

          • Letná škola 2022

          • Aj tento rok sa naša škola zapojila do projektu Letná škola 2022 „Spoznaj kultúru a zvyky iných štátov“ v termíne od 11.7. – 22.7.2022.

            Letná škola má zložku vzdelávaciu, reflektujúcu na školský vzdelávací program a zložku rozvoja zručností – zameranú na voľnočasové, socializačné a pohybové aktivity. Neprebieha vo forme klasického vyučovania, ale jej primárnym cieľom napriek tomu ostáva vzdelávanie a rozvoj kompetencií žiakov. Cieľom našej letnej školy je poskytnúť žiakom možnosť na osvojenie, upevnenie vedomostí, zručností a spôsobilostí žiakov, ako aj na vzdelávanie. Formát letnej školy je postavený na poznávaní kultúr a zvykov iných štátov.

            Letná škola je plne hradená z finančných prostriedkov, ktoré na tento účel vyčlenilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na základe Memoranda o spolupráci s UNICEF a žiaci za účasť v Letnej škole teda neplatia žiadne poplatky. V rámci Letnej školy bude žiakom okrem programu zabezpečené aj stravovanie.

            Program letnej školy:

            08,00 – 11,00 – zážitkové vzdelávanie s rôznymi zábavnými aktivitami + desiata

            11,00 – 11,30 – obed

            11,30 – 14,00 – krátky oddych, športové súťaže, tvorivé dielne, pobyt v prírode

            14,00 – odchod domov


          • Vyhodnotenie antistresového týždňa.

          • Vyhodnotenie antistresového týždňa.

             

             Psychologická sila farieb.
            Farby majú veľkú silu, pretože ovplyvňujú našu náladu a pocity. Osobný postoj k farbám každého jednotlivca závisí od rôznych faktorov, ako je charakter osoby, vek, pohlavie, nálada, móda.

            Každý z nás má svoje vlastné spektrum preferovaných farieb, ktoré vyjadrujú osobnosť človeka a ovplyvňujú jeho náladu. Vnímanie týchto farieb teda závisí od našich preferencií k istým farbám, typu a intenzite svetla (denné svetlo alebo umelé svetlo, intenzite svetla v miestnosti), biorytmu (farby vnímame inak ráno a inak večer),...

             Tak teda poďme spoznať niekoľko základných charakteristík farieb:

            Červená farba je vášnivá, odvážna a nebezpečná zároveň. Predstavuje energiu, vitalitu, rýchlosť, dynamiku.

            Modrá farba vyžaruje múdrosť a rozvoj. Spája vodu a oblohu, núti nás k mysleniu, slobode a hĺbavosti. Takisto je známa v úlohe autority, čistoty a ochrany.

            Zelená farba je farbou trpezlivosti. Predstavuje prírodu, šťastie, bezpečnosť a rovnováhu. Zvolené odtiene zelenej nás dokážu upokojiť a zároveň osviežiť

            Žltá farba predstavuje kreativitu a vyjadruje radosť a veselosť, takže žltá farba sa obyčajne spája s mladosťou, hravosťou a zvedavosťou.

            Ružová farba je farbou zábavy, hravosti, pozitívneho myslenia, jemnosti a ženskosti.

            Tak čo pocítili ste to aj vy? Verím , že ste tento týždeň mali farebnú náladu 😊 Všetkým zúčastneným chceme veľmi pekne poďakovať a snáď ste si medzi nimi našli aj tú svoju obľúbenú.

          • Antistresový farebný týždeň

          • ​​​​​Antistresový farebný týždeň​​​​​​

            ​​​​​​Poznáte význam farieb?

            Čo predstavuje fialová farba, čo čierna farba, čo vyžaruje modrá farba?

            Je zelená farba, farba vnútorného kľudu? ​​​​​A akú úlohu majú farby v našom živote?   

            Farby na nás vplývajú viac, ako si možno myslíme. Ako vplývajú farby na naše pocity?​​​​​​

            Poďme si to všetci spolu vyskúšať  a začnime v pondelok 20.6.2022

            Červenou farbou , stačí ak si v ten deň oblečieš niečo červené a spravíš si fotku ,alebo si ju spravíme spolu v škole. Pokračovať bude :   

            Modrý utorok

            Zelená streda  

            Žltý štvrtok Ružový piatok.

             

            Pridajte sa k nám !

            Mgr. Sokolová & Mgr. Focková