• Novinky

        •  Vyhodnotenie antistresového týždňa                                            
          • Vyhodnotenie antistresového týždňa                                            

          • Psychologická sila farieb.
            Farby majú veľkú silu, pretože ovplyvňujú našu náladu a pocity. Osobný postoj k farbám každého jednotlivca závisí od rôznych faktorov, ako je charakter osoby, vek, pohlavie, nálada, móda.

            Každý z nás má svoje vlastné spektrum preferovaných farieb, ktoré vyjadrujú osobnosť človeka a ovplyvňujú jeho náladu. Vnímanie týchto farieb teda závisí od našich preferencií k istým farbám, typu a intenzite svetla (denné svetlo alebo umelé svetlo, intenzite svetla v miestnosti), biorytmu (farby vnímame inak ráno a inak večer),...

             Tak teda poďme spoznať niekoľko základných charakteristík farieb:

            Červená farba je vášnivá, odvážna a nebezpečná zároveň. Predstavuje energiu, vitalitu, rýchlosť, dynamiku.

            Modrá farba vyžaruje múdrosť a rozvoj. Spája vodu a oblohu, núti nás k mysleniu, slobode a hĺbavosti. Takisto je známa v úlohe autority, čistoty a ochrany.

            Zelená farba je farbou trpezlivosti. Predstavuje prírodu, šťastie, bezpečnosť a rovnováhu. Zvolené odtiene zelenej nás dokážu upokojiť a zároveň osviežiť

            Žltá farba predstavuje kreativitu a vyjadruje radosť a veselosť, takže žltá farba sa obyčajne spája s mladosťou, hravosťou a zvedavosťou.

            Ružová farba je farbou zábavy, hravosti, pozitívneho myslenia, jemnosti a ženskosti.

            Tak čo pocítili ste to aj vy? Verím, že ste tento týždeň mali farebnú náladu 😊 Všetkým zúčastneným chceme veľmi pekne poďakovať a snáď ste si medzi nimi našli aj tú svoju obľúbenú.

        • To najkrajšie z hodín rodinnej výchovy
          • To najkrajšie z hodín rodinnej výchovy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album To najkrajšie z hodín rodinnej výchovy.

            Vyučovacie hodiny rodinnej výchovy sa skladajú zo šitia a varenia. Nie je tajomstvom, že radšej máme varenie, pretože výsledok našej práce vieme ochutnať a častokrát je to niečo úplne nové, s čím sme sa ešte nestretli. Najviac sa nám páčila príprava a ochutnávka cheesecaku.

            Zo šitia to bola návšteva krajčírskej dielne, kde nás pani majsterky milo privítali a ukázali žiacke práce pripravené na výstavu. Taktiež nás zapojili do procesu šitia.

            Svoje poznatky z hodín rodinnej výchovy sa budeme snažiť využiť aj vo svojom ďalšom živote.       

                                                                                                                  Žiaci 9.A triedy                                                                                                                                           

        • Triedny  výlet - IV. a V. A, B, ŠT
          • Triedny výlet - IV. a V. A, B, ŠT

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Triedny výlet - IV. a V. A, B, ŠT .

            Dňa 21.6.2023 za žiaci IV. a V. A, B, ŠT zúčastnili triedneho výletu.

            Stretli sme sa pred budovou školy o 7,30 a spoločne sme sa vydali na autobusovú zastávku , smer Košice. Naša cesta viedla do bábkového divadla kde sme si pozreli divadelné predstavenie „ O psovi, ktorý hľadal odvahu „ Predstavenie sa nám veľmi páčilo, bolo zábavné a poučné .

            Ďalšie naše kroky viedli do Východoslovenského múzea, expozícia Miklušova väznica. Sprievodkyňa  podala pútavý výklad a povodila nás všetkými vnútornými priestormi väznice. Návštevou tejto historickej pamiatky si žiaci rozšírili vedomosti z vlastivedy a matematiky.

            Za vzorné spravanie počas nášho výletu boli odmenení kopčekom sladkej zmrzliny. Výlet sa nám vydaril, všetci sme si odniesli kopec zážitkov a nových vedomostí.

             

        • ŠPANIELSKA SIESTA NA SLOVENSKÝ SPÔSOB
          • ŠPANIELSKA SIESTA NA SLOVENSKÝ SPÔSOB

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠPANIELSKA SIESTA NA SLOVENSKÝ SPÔSOB.

            Dňa 13.6.2023 sme si so španielčinármi po chutnom a výdatnom obede dopriali trošku oddychu v duchu španielskej siesty.

            Siesta je v Španielsku označením pre poobedňajší čas, keď majú Španieli „dovolené“ načerpať silu (rozumej dopriať si poobedňajší spánok) ešte pred dokončením začatej práce. A možno aj nie... J

            My sme však toto popoludnie neprespali, naopak, dopriali sme si ešte malé osvieženie v podobe tortilly s pikantnou salsou a hrdlá sme si ovlažili nealkoholickým mojitom. Popritom sme sa rozdelili do skupín a riešili sme zaujímavé aktivity, ktoré nás preverili zo znalostí o samotnom Španielsku, o jeho gastronómii, kultúre, tradíciách či sviatkoch.

            Mgr. M. Besterciová

        • ANTISTRESOVÝ  TÝŽDEŇ   PLNÝ   FARIEB
          • ANTISTRESOVÝ TÝŽDEŇ PLNÝ FARIEB

          • Milí žiaci , kolegoviapriatelia školy,

            a opäť tu máme leto a s ním aj náš farebný Antistresový týždeň. Pridajte sa k nám a nechajte si rozžiariť budúci týždeň rôznymi farbami.

            Stačí ,ak si na seba oblečieš každý deň niečo v pridelenej farbe a spravíš si fotku, alebo si ju spravíme spolu v škole. Začíname : 19.6.2023

            Pondelok  - modrá farba

            Utorok – červená farba

            Streda – zelená farba

            Štvrtok – žltá farba

            Piatok -biela farba

                                                 Pridajte sa k nám!

            Fotky môžeš poslať p. uč. Sokolovej, alebo p. uč. Fockovej

        • Hodnotiaca správa - ,,Rozprávkový večer “: 2.6.2023
          • Hodnotiaca správa - ,,Rozprávkový večer “: 2.6.2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodnotiaca správa - ,,Rozprávkový večer “: 2.6.2023.

                                        ,,Kde bolo tam bolo, bola raz jedna rozprávková krajina....“

                Touto vetou sa podvečer 2.júna 2023 otvoril v našej škole čarovný rozprávkový večer, ktorý slávnostne otvorili  naše  pani zástupkyne – Mgr. Ľ. Diškantová a Mgr. H. Mikulová. Súčasťou večera boli na rôznych  rozprávkových stanovištiach  rôznorodé zaujímavé aktivity, ktoré potešili a prekvapili aj najnáročnejších rozprávkových bádateľov.  

              Tento zaujímavý rozprávkový večer sa každému veľmi páčil a už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohto zaujímavého podujatia v ďalšom školskom roku.

        • Dobrodružná literatúra
          • Dobrodružná literatúra

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Dobrodružná literatúra.

            Loch Ness, ľudovo Lochnesské jazero, je druhé najväčšie jazero v Škótsku. Je dlhé 36,2 km a má hĺbku 226 metrov. Podľa legiend sa v ňom nachádza vodná príšera „Nessie“ – obluda, ktorá tu žije ešte z čias praveku.

            Lochnesská príšera (Nessie) je tvor, ktorý údajne žije v jazere Loch Ness v Škótskej vysočine. Okolo jej existencie či neexistencie sa vedú dlhodobé spory, samotný vzhľad a opis tvora sa líši od jedného pozorovania k druhému.

            Žiaci VI.A sa na hodine literatúry zoznámili s príšerou Nessie, zapáčila sa im natoľko, že si vyrobili svoje vodné príšery. 

        • Komunikujeme s mimozemšťanom
          • Komunikujeme s mimozemšťanom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Komunikujeme s mimozemšťanom.

            „E. T. telefonovať domov...“ Kto by nepoznal túto slávnu vetu? E. T. mimozemšťan sa dostal na planétu Zem a túži sa vrátiť domov. Na tejto ceste stretáva deti, s ktorými sa spriatelí a odhalí im vynález – videošlabikár. Ten sa žiaci 8.A pokúsili vyrobiť podľa vlastnej fantázie.

        • Návšteva ZOO Košice - Kavečany
          • Návšteva ZOO Košice - Kavečany

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva ZOO Košice - Kavečany.

            9. júna sa žiaci I. & III. A v sprievode tr. učiteliek  vybrali na prieskum do ZOO Košice – Kavečany. Hoci nám počasie neprialo, zvieratá sa ukázali v plnej kráse. Hneď pri vstupe nás privítal  vznešený páv, vybrali sme sa po Včelárskom chodníku,  zúčastnili sa na komentovanom kŕmení tuleňov & prváci si bez problémov prečítali, aké zviera sa pred nimi práve nachádza. Strávili sme dopoludnie plné zážitkov :-)

        • Exkurzia v Košiciach
          • Exkurzia v Košiciach

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Košiciach.

            V rámci predmetov techniky a výtvarnej výchovy učitelia p. uč. Horváth a p. uč. Radvanová organizovali dňa 7. júna 2023 pre žiakov 8.A a 8.B exkurziu do Slovenského technického múzea a Východoslovenskej galérie v Košiciach.

            Slovensko patrilo v minulosti k najpriemyselnejším oblastiam Uhorska. Vlastnilo veľké nerastné bohatstvo, rozvíjalo sa baníctvo, hutníctvo. V múzeu si žiaci prešli históriou geodetickej techniky a kartografie, vývojom písacích strojov, umením majstrov kovospracujúcich remesiel a mnoho iných historických zaujímavostí. Najviac však všetkých žiakov upútalo vedecko-technické centrum, kde sa interaktívnym, hravým a zábavným spôsobom oboznámili s fyzikálnymi, mechanickými, optickými a elektrotechnickými javmi. Žiaci tu našli optické klamy, 3D a 2D ilúzie, hlavolamy, akustické a elektrické zariadenia, merania postrehu... Vedu, techniku a prírodné vedy tu vnímali hravou, pútavou a živou formou.

            Druhá časť exkurzie patrila návšteve Východoslovenskej galérie, kde si žiaci prezreli aktuálne výstavy a diela maliarov klasického a moderného výtvarného umenia.