• Novinky

        • Krúžok „Letom svetom“
          • Krúžok „Letom svetom“

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krúžok „Letom svetom“.

            Aj tento školský rok sa žiaci našej školy a učiteľmi p. uč. Horváthom a p. uč. Radvanovou stretávali na krúžku „Letom svetom“. Nadýchali sme sa čerstvého vzduchu vo Vysokých Tatrách, zaplávali si v teplých vodách AquaCity v Poprade, či zašportovali v telocvični našej školy. 

        • DEŇ AFRIKY
          • DEŇ AFRIKY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ AFRIKY.

            25. mája si verejnosť každoročne pripomína Deň Afriky. Deň Afriky bol ustanovený Organizáciou za zjednotenie Afriky (OUA) v roku 1963. Zmyslom tohto sviatku je zväčšiť povedomie spoločnosti o globálnych problémoch na čiernom kontinente, prispieť k vylepšeniu medziľudských vzťahov a podporiť snahu o ekonomický rozvoj tejto oblasti.

            Aj naša škola si pripomenula tento deň rôznymi aktivitami:

            V triede 3. A sme sa pustili do tanca a vyskúšali sme si tradičné africké tance.

            Žiaci 4. A triedy mali možnosť zúčastniť sa prezentácie pripravenej žiakmi z 8.A triedy. Táto prezentácia nám podrobne priblížila problémy, s ktorými sa africký kontinent stretáva. Boli sme pohltení informáciami o chudobe, nedostatku vzdelania a ďalších výzvach, ktorým čelia africké krajiny. Tieto informácie nám otvorili oči a inšpirovali nás k hľadaniu spôsobov, ako môžeme prispieť k zmene.

            V triede 6.A sme mali možnosť ochutnať tradičné africké jedlá. Žiaci tejto triedy pripravili lahodné pokrmy, ktoré nám priblížili bohatú kuchyňu afrického kontinentu. Okrem toho nám vyrobili rôzne hračky, ktoré sú podobné tým, s ktorými sa hrávajú africké deti. Bolo to pôsobivé vidieť ich kreativitu a zručnosti vytvárania unikátnych hračiek.

            V triedach 6.B a 7.A sme mali možnosť sledovať dokumentárny film s názvom "Príbehy Afriky", ktorý sa zameral na život detí v Ugande. Tento film nás zasvätil do ich každodenného života, výziev, s ktorými sa stretávajú, a dôležitosti vzdelania pre ich budúcnosť.

            Pri príležitosti Dňa Afriky sme sa teda nielen poučili o africkej kultúre a problémoch, ale aj sme sa priblížili k pochopeniu a súcitu voči iným ľuďom a ich životom. Veríme, že tieto aktivity nám pomohli rozšíriť naše obzory a otvorili nám dvere k ďalšiemu objavovaniu a porozumeniu nášho sveta.

        • Hodina ruského jazyka s A. S. Puškinom
          • Hodina ruského jazyka s A. S. Puškinom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodina ruského jazyka s A. S. Puškinom.

            A. S. Puškin- veľký ruský poet, prozaik, dramaturg, publicista svetového mena. My, žiaci 8.A a 8.B sme sa na hodine ruského jazyka v skratke oboznámili s jeho životom a tvorbou.

            Recitovali sme, niektorých diel sme sa dotkli bližšie a vysvetlili sme si niektoré javy a súvislosti, ktoré Puškin využíval pri písaní poézie.

            Dúfame, že v budúcnosti sa „stretneme“ na hodine aj s inými významnými osobnosťami  ruského literárneho sveta.

                                                                                                                    Žiaci 8.A,B a vyučujúca ruského jazyka         

        • Exkurzia – Múzeum obetí komunizmu
          • Exkurzia – Múzeum obetí komunizmu

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia – Múzeum obetí komunizmu.

            Dňa 02.06.2023 sa žiaci VIII.A a VIII.B zúčastnili náučnej exkurzie do Múzea obetí komunizmu. Ide o audiovizuálne múzeum v Košiciach na Moyzesovej ulici. Bolo založené 24. júna 2021 ako prvé svojho druhu na Slovensku. Vzniklo na počesť pamiatky obetiam komunizmu. Návštevníkom umožňuje nahliadnuť do príbehov väznených a mučených preživších. Touto exkurziou nás sprevádzali dvaja lektori, ktorí nám poskytli množstvo zaujímavých informácií, mohli sme si vypočuť príbehy rôznych ľudí, pozrieť si  mapy, spisy, dokumenty, mohli sme si vyskúšať písanie na starých písacích strojoch a nahliadnuť do dennej tlače vydávanej pred rokom 1989. Po tejto návšteve múzea sme sa spoločne prešli Hlavnou ulicou a pozreli sme si pamiatky, ktoré by mal navštíviť každý turista, ktorý zavíta do Košíc.

        • Rozprávkový večer v škole
          • Rozprávkový večer v škole

          • Obľúbené dobrodružstvá rozprávkových hrdinov slovenských i svetoznámych rozprávok  - putovanie rozprávkovou krajinou Z rozprávky do rozprávky – to všetko  vás čaká, ak   sa na jeden večer odvážite prísť do školy, aby ste  zažili v škole inú atmosféru, než tú ako na vyučovaní. Možno sa vám podarí premôcť zlé čary alebo  ježibabu z medovníkového domčeka, zoťať drakovi hlavu  a tí najmenší aspoň pomôžu Jankovi Hraškovi doniesť obed tatkovi.

             

            Môžete si zamaškrtiť ako kráľ z rozprávky SOĽ NAD ZLATO, ktorý chcel piecť lievance a namiesto štipky soli do cesta prisypal korenie. 

            Alebo sa vybrať s vajcom na vandrovku, či navštíviť starú mamu a priniesť jej v košíčku trocha jedla, aby čím skôr vyzdravela a pritom stretnúť pritom sa so zlým vlkom.

            Nechýba vám odvaha? Nuž, pridajte sa k nám!

            Pre všetkých, ktorí sa doma nudia a chcú zažiť niečo nové a výnimočné, sme  pripravili:

            •             kvízy

            •             súťaže

            •             čitateľský Maratón

            •             športové súťaže, rozprávkové pečenie a mnohé iné akcie

            Tak neváhajte a príďte v piatok 2.  júna  2023 do školy  a zúčastnite sa Rozprávkového večera v škole. Začiatok podujatia je o 17. 30.

            Tešíme sa, že sa spolu zabavíme a spríjemníme si chvíle prežité spolu! 

        • EXKURZIA V EKOCENTRE SOSNA
          • EXKURZIA V EKOCENTRE SOSNA

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album EXKURZIA V EKOCENTRE SOSNA.

            Dňa 5. mája sme sa s kolégiom Zelenej školy vydali na výlet do ekocentra SOSNA v Družstevnej pri Hornáde.

            V ekocentre nás privítala pani Benešová s jej psíkom – Dymom, ktorý s nami absolvoval celý program. Na začiatku nám predstavila samotné prostredie areálu. Nachádzal sa tam dom s machovou strechou, malé jazierko, hobbití dom, dažďová záhrada, letná sprcha či bylinková sušička.

            Po prehliadke sme robili rôzne aktivity. Zahrali sme si netradičné bingo, pozreli sme si dokumentárny film o globálnom otepľovaní, po ktorom sme mali opísať naše postrehy a čo nové sme sa dozvedeli. Neskôr sme sa presunuli vonku a preverovali sme si vzájomnú spoluprácu v ďalších aktivitách.          

            V Sosne sa nám veľmi páčilo a domov sme odchádzali o niečo múdrejší.

             

            kolégium Zelenej školy

          • DEŇ MATIEK

          • Srdečne Vás pozývame na vystúpenie ku

            „DŇU MATIEK“,

            ktoré sa uskutoční v prírodnom amfiteátri pri OÚ

            dňa 28. mája 2023 (nedeľa) o 15:00 hod.

             

        • Digitálny žiak
          • Digitálny žiak

          • Určenie projektu: prispieť žiakom 350 eurami na zabezpečenie digitálneho zariadenia a príslušenstva určeného na vzdelávanie a zvýšenie digitálnych zručností.

             

            Chcem mať doma digitálneho žiaka

            Projekt Digitálny žiak je určený pre žiakov základných, stredných a stredných odborných škôl. Na jeho konci je žiak schopný študovať digitálne, pripravený naplno rozvíjať svoj potenciál, získavať a zdokonaľovať svoje digitálne zručnosti, a teda uspieť v digitálnej dobe.

             

            Pre koho je projekt určený?

            Skupiny oprávnených užívateľov príspevku tvoria štyri skupiny žiakov, pričom sú z veľkej časti tvorené sociálnymi skupinami obyvateľstva v hmotnej núdzi, domácnosťami s nízkymi a podpriemernými príjmami a žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Patria sem:

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe) *
            • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023) vrátane žiakov piateho ročníka osemročných študijných programov

            *Medián príjmu domácnosti je stredná hodnota príjmu identickej skupiny domácností, ktorá rozdeľuje celú skupinu na dve presné polovice – teda jednu polovicu domácností, ktorá má súčet príjmov nižší ako druhá polovica a druhú polovicu domácností, ktorá má súčet príjmov vyšší ako prvá polovica. Medián príjmu je hodnota vyjadrená výpočtom pre danú skupinu domácností a nevypočítava sa na konkrétnu domácnosť. Dôležitým faktorom pre objektívne posúdenie príjmových parametrov je skladba domácnosti – teda počet dospelých osôb a detí zaradených do vekových skupín. Ďalším parametrom je výška príjmov, ktoré domácnosť získala v posudzovanom období, do ktorých sa započítava hrubý ročný príjem, dôchodok, príspevky na deti, sociálne dávky a iné príjmy, ktoré domácnosť v posudzovanom období získala. Kľúčom k identifikácii oprávnenosti získania príspevku na nákup digitálnej techniky v rámci projektu Digitálny žiak, je presný súčet všetkých príjmov domácnosti a porovnanie s indikatívnou tabuľkou mediánu príjmu pre relevantný typ domácnosti. V prípade, že podľa súčtu príjmov domácnosť spadá do definície 60% mediánu príjmu, alebo si samotným výpočtom nie ste istý, je potrebné vyplniť registračný formulár na stránke www.digitalnyziak.sk, kde následne realizátor projektu overí v registroch štátnej správy oprávnenosť žiaka z danej domácnosti pre získanie príspevku, o čom bude zákonného zástupcu informovať prostredníctvom SMS správy, odoslanej na telefónne číslo uvedené pri registrácii.

        • Exkurzia v Medzeve
          • Exkurzia v Medzeve

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Medzeve.

            Žiaci z tried 5.A a 6.A sa 4.5.2023 zúčastnili exkurzie v Medzeve. Prvou zastávkou našej exkurzie bola Hvezdáreň v Medzeve, kde nás privítala skúsená astronómka. Žiaci sa dozvedeli veľa zaujímavých faktov o vesmíre, hviezdach a planétach. Okrem toho sme mohli pozorovať našu najbližšiu hviezdu Slnko pomocou rozličných teleskopov pri príležitosti blížiaceho sa Dňa Slnka.

            Následne sme sa presunuli do Múzea kinematografie, kde sme mohli vidieť rôzne typy kinoprojektorov, kamier a fotoaparátov zo zbierky Rudolfa Schustera. Žiaci sa dozvedeli veľa o histórii natáčania filmov. Bolo to naozaj fascinujúce a pútavé.

            Taktiež sme sa zúčastnili prehliadky hámru (kováčskej dielne), ktorú sme si mohli prezrieť v blízkosti múzea. Žiaci boli veľmi nadšení, že mohli vidieť tento historický nástroj a dozvedieť sa viac o jeho využití v minulosti.

            Celá exkurzia bola pre našich žiakov prínosom nielen z hľadiska vedomostí, ale aj z hľadiska rozvoja zručností a schopností. Vďaka aktívnemu prístupu žiakov a kvalitnému vedeniu prebehla exkurzia v príjemnej atmosfére a s veľkým nadšením.

             

        • Rómsky Hviezdoslavov Kubín
          • Rómsky Hviezdoslavov Kubín

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rómsky Hviezdoslavov Kubín.

            Dňa 18.4.2028 sa v priestoroch našej školy uskutočnila každoročná recitačná súťaž s názvom ,,Rómsky Hviezdoslavov Kubín“. V tejto súťaži sa súťažilo v kategóriách poézie a prózy a to v rámci 1. a 2. stupňa a ŠT.  Výsledky súťaže sú nasledovné:

             

            1. miesto: Tobias Fako -   2.A, Vanesa Janová – 5.B,  Róbert Horváth – 4. ŠT

             

            2. miesto: Zuzka Horváthová – 3.A, Nelka Horváthová – 3.A,   Timea Horváthová – 5.B, 

                             Jazmína Morová – 5. ŠT

             

            3. miesto:  Evka Čisárová – 3.B,  Šeherezáde Janová – 5.B,  Šeherezáde Kuruová – 5. ŠT.

             

                        Všetkým umiestneným žiakom srdečne blahoželáme a veríme, že sa v ďalšom  školskom roku na tejto súťaži stretneme ešte vo väčšom množstve. Zároveň ďakujeme našim učiteľom za čas venovaný príprave našich recitátorov, ako aj vedeniu školy za podporu pred súťažou i po nej.

             

                                        Mgr. Mária Černá, Mgr. Monika Sabolová, Mgr. Silvia Čurošová