• Novinky

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • Vo štvrtok 20. apríla 2023 sa na našej škole uskutočnila zbierka Deň narcisov. Zbierka sa konala počas celého dňa v priestoroch školy a našej obce. Počas tohto dňa žiaci chodili s krabičkou, do ktorej mohli všetci prispieť. Liga proti rakovine ďakuje všetkým, ktorí sa na „život z inej strany“ dokázali pozrieť a byť solidárni v podobe pripnutia narcisu a prispeli do zbierky Deň narcisov.

            Podarilo sa nám vyzbierať peknú sumu 405,08 eur.

            Ďakujeme

        • Veľkonočné prázdniny
          • Veľkonočné prázdniny

            • Termín prázdnin: 6. apríl 2023 (štvrtok) - 11. apríl  2023 (utorok)
            • Začiatok vyučovania: 12. apríl 2023 (streda)

            MILÍ RODIČIA A ŽIACI,

            PRAJEME VÁM POŽEHNANÉ A POKOJNÉ PREŽITIE VEĽKONOČNÝCH SVIATKOV, VEĽA JARNEJ NÁLADY A SPOLOČNÝCH CHVÍĽ S RODINOU.

            Kolektív ZŠ

        • CHRÍPKOVÉ PRÁZDNINY – OZNAM
          • CHRÍPKOVÉ PRÁZDNINY – OZNAM

          • Riaditeľka školy oznamuje rodičom a žiakom, že na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach, bude vyučovanie z dôvodu zvýšeného počtu žiakov s chrípkovým ochorením PRERUŠENÉ od zajtra 29. marca 2023 (streda) do 31. marca 2023 (piatok).

            Školský klub detí bude MIMO PREVÁDZKY.

            Vyučovanie bude pokračovať v pondelok 3.4.2023.

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy Veľká Ida udeľuje na deň 5. 4. 2024 (piatok) riaditeľské voľno.

             

            Mgr. Terézia Besterciová

                  riaditeľka školy

        • Svetový deň vody - Zelená škola /aktivity
          • Svetový deň vody - Zelená škola /aktivity

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň vody - Zelená škola /aktivity.

            22. marca sme si pripomenuli Svetový deň vody, ktorý od roku 1992 vyhlasuje Organizácia spojených národov. Ústrednou témou v tomto roku je „URÝCHLENÁ ZMENA“. Zameriava sa na vyriešenie krízy nedostatku vody a osvety v oblasti hygieny. Táto celosvetová kampaň známa aj pod názvom „Be the change“ povzbudzuje ľudí, aby vo svojom živote podnikli kroky na zmenu spôsobu akým používajú, spotrebúvajú a hospodária s vodou. Maskotom tejto kampane je malý a vytrvalý vtáčik – kolibrík, ktorý v jednom zo známych príbehov svojou húževnatosťou dokáže uhasiť požiar v lese. Počas celého týždňa bolo pripravených viacero aktivít. Okrem projektového vyučovania na 1. stupni a prednášky o ochrane vodných tokov na 2. stupni, si jednotlivé triedy vytvárali rôzne plagáty počas hodín VYV, na MAT sa zas riešili „vodné“ príklady, na prírodovedných predmetoch sa rozprávalo o dôležitosti vody a na SJL sa o nej tvorili krásne básničky. V špeciálnych triedach na hodine Vlastivedy dokonca žiaci mali možnosť robiť s vodou rôzne pokusy.

            A keďže VODA je aj v tomto školskom roku prioritnou témou ZELENEJ ŠKOLY, myšlienka kampane nás nenecháva chladnými a svojou troškou chceme aj my – členovia kolégia prispieť k zmene hospodárenia s vodou na našej škole. Naším cieľom je docieliť, aby sme na škole ušetrili čo najviac vody a zbytočne ňou neplytvali. Preto sme do niektorých toaliet nainštalovali zaváraninové fľaše, pomocou ktorých sa pri splachovaní ušetrí voda z nádržky. Tiež dohliadame na to, aby boli vodovodné kohútiky správne dotiahnuté a na prelome marca/apríla začneme s budovaním dažďovej záhrady na pozemku školy, ktorá nás počas horúcich dní dokáže schladiť. Voda ovplyvňuje nás všetkých a preto potrebujeme, aby každý začal konať. To znamená aj naši rodinní príslušníci, škola i obec, v ktorej žijeme.

            „BUĎME TEDA ZMENOU, KTORÚ CHCEME VIDIEŤ VO SVETE!“

                                                                                                                                               p.uč. M. Besterciová

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec - mesiac knihy.

             

            Nemusíte páliť knihy, aby ste zničili kultúru. Stačí, aby ich ľudia prestali čítať.“

            Končí sa nám marec – mesiac knihy. Tretí mesiac v roku sa dlhé roky spája s knihami a čítaním. Počas tohto mesiaca si učitelia pre žiakov pripravovali množstvo aktivít, projektov, besied. Ich cieľom bolo vzbudiť u žiakov záujem o literatúru a motivovať ich k čítaniu. Uvedomuje si, že najideálnejšie by bolo, keby deti vnímali knihy ako svojich priateľov. Nie každý však čítanie obľubuje, a preto sme so žiakmi robili také aktivity a činnosti, ktoré žiakov povzbudzovali k tomu, aby mali knihy radi.

            Je dokázané, že čítanie kníh výrazne ovplyvňuje fyzické aj psychické zdravie a tiež znižuje riziko depresie. Samotné čítanie prispieva k lepším komunikačným schopnostiam, zlepšuje pamäť, rozvíja slovnú zásobu, tvorivosť i fantáziu. V neposlednom rade je to pre mnohých príjemný relax a oddych od každodenného uponáhľaného života.

        • SVETOVÝ DEŇ VODY – OZ SAVE NATURE ČIVAS
          • SVETOVÝ DEŇ VODY – OZ SAVE NATURE ČIVAS

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album SVETOVÝ DEŇ VODY – OZ SAVE NATURE ČIVAS.

            Dňa 21. marca sme pri príležitosti Svetového dňa vody na našej škole privítali členov OZ Save Nature Čivas. Toto združenie pôsobí priamo v našej obci a zoskupuje skvelých ľudí, ktorým spoločne záleží na životnom prostredí. Pre nás – žiakov II. stupňa – pripravili prednášku, v ktorej upriamili pozornosť na najcennejšiu tekutinu – VODU. V úvode sa všetkým predstavili a po základných informáciách o dôležitosti šetrenia vodou a o jej neznečisťovaní, prešli na samotné zážitky, ktoré pri svojej práci zažívajú. Vyjadrili znepokojenie nad tým, ako znečistené sú nielen vodné toky, ale dokonca i vodné nádrže Ružín či Domaša. Zaujali nás predovšetkým fotografie, ktoré vznikli z jednotlivých „čistiacich“ akcií. Na fotkách sme sa niektorí z nás našli, keďže s touto skupinou aktívne spolupracujeme. V závere nám poďakovali za pozornosť a povzbudili nás k tomu, aby sme sa zapájali do rôznych aktivít, ktoré budú prospešné pre životné prostredie. Veríme, že naša spolupráca sa týmto podujatím zďaleka nekončí. žiaci a žiačky II. stupňa